Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-радник Путіна придумав, як формувати ринкову ціну на газ для України

Вівторок, 20 червня 2006, 10:35

Колишній радник президента Росії Володимира Путіна Андрій Ілларіонов вважає, що газова угода, підписана 4 січня, є шкідливою для обох країн.

"В інтересах України було б вимагати переходу до формування ціни на газ за формулою, найбільш близькою до ринкової, чого в угоді від 4 січня немає", - заявив Ілларіонов в інтерв'ю "Экономическим известиям".

"Варто було б створити кошик альтернативних енергоносіїв з кам'яного вугілля, бурого вугілля, торфу, місцевого українського газу, мазуту, регулярно рахувати її величину або котирувати її на якійсь українській біржі і на цій підставі визначати ціну газу. Це один підхід", - сказав він.

За його словами, є також і другий підхід, який використовувався до 1 січня 2006 року. "Його можна назвати квазіринковим. Поставки газу в Україну йшли з Росії за рахунок оплати транзиту газу через територію України. Вона одержувала близько 15% блакитного палива, що прокачувалось через її територію", - сказав він.

Ілларіонов відзначив, що це більше, ніж у Європі, де рівень відповідної оплати знаходиться в межах 8-9%.

"Вихід на європейські параметри може бути виправданий, якщо він супроводжується уніфікацією підходу до інших клієнтів трубопровідної мережі "Газпрому". Оскільки незалежні газові виробники в Росії платять "Газпрому" за прокачування свого газу до 30-35%, то докори Україні в надто високій ціні транзиту через її територію позбавлені будь-якого серйозного ґрунту", - відзначив він.

Ілларіонов був радником Путіна, однак пішов з цієї посади після підписання газової угоди в січні 2006 року.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування