Туркменістан підвищить ціни на газ, але Україна не погодиться?

Вівторок, 20 червня 2006, 11:58

Туркменістан збирається підвищити ціну на газ до 110-125 доларів за 1000 куб. м. із другого півріччя.

Про це повідомляють "Ведомости" з посиланням на джерело в Міністерстві нафти Туркменії.

У свою чергу це призведе до подорожчання газу для України до мінімум 140-150 доларів за 1000 куб. м., вважає аналітик "Трійки Діалог" Валерій Нестеров.

Як відомо, уряду Туркменії і "Газпрому" у понеділок не вдалося домовитися про постачання туркменського газу в Росію з другого півріччя 2006 року.

"Якщо Туркменія змінить умови постачань, ми, згідно з контрактом, повідомимо про це "Нафтогаз України" і будемо пропонувати корегування ціни закупівлі", - заявив представник "РосУкрЕнерго".

У свою чергу помічник президента Віктора Ющенко Іван Діяк говорить, що "Україна не погодиться на підвищення ціни з 95 доларів, оскільки це буде означати руйнування національної економіки".

Він також називає "оптимальним виходом" виконання січневої угоди України і Туркменії.

У той же час джерело, близьке до керівництва "РосУкрЕнерго", вважає, що "рано чи пізно Україні доведеться платити європейську ціну за газ".

У "Газпромі" не сказали, що будуть робити з купленим за новою ціною туркменським газом, якщо Україна відмовиться платити за нього більше 95 доларів за 1000 куб. м.

За словами Нестерова, для "Газпрому" "поганий мир з Україною краще, ніж гарна війна".

"Газпром", три чверті газу якого йде на експорт через Україну, не зацікавлений перекривати їй постачання газу, адже вона може почати відбирати його з експортних обсягів", - додав він.

У той же час президент України Віктор Ющенко і президент Туркменії Сапармурат Ніязов обговорили в ході телефонної розмови питання взаєморозрахунків за поставлений раніше туркменський природний газ, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

При цьому вони висловили обопільне бажання розширювати і зміцнювати міждержавні торгово-економічні зв'язки, зокрема, в області постачань туркменського природного газу і розробки вуглеводневих ресурсів шельфу Каспію.

Крім того, Ющенко звернувся до Ніязова з проханням прийняти міністра палива й енергетики Івана Плачкова, який найближчим часом відправиться в Ашхабад для переговорів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...