Зварич знову вставив розбіжності у колеса коаліції

Вівторок, 20 червня 2006, 18:46

В угоді про створення коаліції між "Нашою Україною", БЮТ та СПУ слід усунути розбіжності щодо вступу України до НАТО, моделі управління на рівні Кабміну, а також реформування правоохоронних органів.

Про це заявив уповноважений представник фракції "Наша Україна" Роман Зварич, повідомляє УНІАН.

"Коли наші партнери говорять, що погоджена позиція по НАТО, це не зовсім так, тому що до певної міри це є лукавством. Тому що формулювання, яке там є, що членство в НАТО буде вирішено за наслідками референдуму – нормальне. Але для того, щоб провести референдум, насамперед потрібно підписати План дій щодо набуття членства", - сказав він.

"А для того, щоб його підписати, необхідно взяти на себе зобов’язання провести певні нормативно-правові акти у відповідність (зі стандартами НАТО і ЄС), за відсутності яких не можна навіть ставити питання про референдум", - додав Зварич.

Другим питанням, яке слід узгодити, за його словами, є те, чи готові політичні сили перейти до демократичного управління на рівні Кабінету міністрів.

Він розповів, що у трьох політичних сил різне бачення концепцій моделі управління на рівні Кабміну: управління по горизонталі чи по вертикалі.

За словами Зварича, зокрема, БЮТ вимагає вертикальної моделі, де прем’єр-міністр є ключовою фігурою, а "Наша Україна" ставить питання, що Конституція передбачає колегіальне ухвалення рішень уряду, і тому “НУ” підтримує горизонтальну модель, яка передбачає створення урядових комітетів.

Як повідомив Зварич, третім питанням є те, чи погоджуються політичні сили з тим, що необхідно докорінно реформувати правоохоронні органи.

"Ми вважаємо, що необхідно докорінно перетворити МВС – зробити його європейським відомством, а не репресивним інструментом в руках однієї політичної сили", - сказав він.

Зварич зауважив, що Україна 15 років є незалежною державою, але досі існує система, де одному відомству належать усі репресивні методи боротьби з політичними опонентами.

При цьому Зварич сказав, що це питання також поки не знаходить певного порозуміння у союзників.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News