Тимошенко відмовиться від популізму і протримається до наступної осені?

Середа, 21 червня 2006, 14:42

Українські політологи вважають, що в парламенті буде створена коаліція в складі "Нашої України", БЮТ і Соцпартії, яка, незважаючи на внутрішні розбіжності, буде певний час достатньо стабільною.

Так, директор українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політологічних досліджень Володимир Малинкович думає, що коаліція буде створена в середу-четвер.

За словами політолога, "помаранчева коаліція" буде внутрішньо нестійкою, оскільки всередині неї є "як мінімум п'ять або шість політично різноспрямованих сил".

"Мабуть, тільки БЮТ усе-таки є більш стійкою структурою, оскільки вона вся орієнтована на одну людину - на Тимошенко", - відзначив Малинкович.

Разом з тим, за його словами, незважаючи на ідеологічні протиріччя і різні бізнес-інтереси, ця коаліція швидко не розвалиться.

"Тобто до осені наступного року, швидше за все, ця коаліція протримається, а далі теж буде важко для Ющенка від неї відмовитись, тому що залишиться два роки до президентських виборів - це достатній термін, щоб Юлія Володимирівна ще зберегла свій імідж", - вважає Малинкович.

Серед негативів "помаранчевої коаліції" Малинкович назвав проблеми в економіці і відзначив, що ця коаліція менш вигідна економічно, ніж коаліція "Наша Україна" - Партія регіонів, де об'єднався б найбільший бізнес однієї й іншої частини країни. На його думку, це стимулювало б зростання економіки.

Разом з тим, на його думку, Тимошенко "розуміє ситуацію і навряд чи буде зараз займатися таким відкритим популізмом, як вона це робила одразу після Майдану".

Відповідаючи на питання, чи залишаються перспективи створення широкої коаліції за участю Партії регіонів, Малинкович сказав: "Залишаються, але не зараз".

У той же час, глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що "помаранчева коаліція" найбільш можлива, але зберігається імовірність, що така коаліція може не відбутися.

Фесенко також вважає, що всі учасники коаліції "не будуть зацікавлені у швидкому її розвалі, тому що це вдарить по всіх учасниках коаліції, по всьому "помаранчевому табору".

Він також сказав, що перспектива створення широкої коаліції є лише в тому випадку, "якщо в останній момент буде зірваний процес створення "неопомаранчевої коаліції".

Разом з тим, він не виключив, що Партія регіонів змінить тактику і, якщо в "помаранчевих" не набереться потрібної кількості голосів для створення коаліції, спробує обрати свого спікера і своє керівництво Верховної Ради.

"А потім уже з позиції сили буде диктувати питання про створення коаліції, або спробує, як би уже всупереч новим нормам Конституції, де-факто забезпечити керівництво парламентом і вплинути на формування уряду через так звані міжфракцційні об'єднання", - відзначив політолог.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування