Єхануров дозволив втопити одну з найдавніших ділянок Європи

Середа, 21 червня 2006, 18:41

Кабінет міністрів погодився передати в постійне користування НАК "Енергоатом" 27,7218 га регіонального ландшафтного парку "Гранітно-степове Побужжя".

Текст постанови Кабміну від 20 червня 2006 року розміщено на сайті Верховної Ради.

На відведеній територій планують розмістити хвостову частину Олександрівського водосховища Ташлицької гідроакумулюючої станції.

Таким чином може бути затоплена одна з найдавніших частин Європи.

Згідно з документом, НАЕК "Енергоатом" передадуть 11,5863 га в Арбузинському, 11,7992 га у Доманівському районах Миколаївської області, а також 4,3363 га в м. Южноукраїнськ.

Землі будуть передані в розпорядження НАЕК "Енергоатом" після ухвалення Миколаївською облрадою відповідного рішення про виключення вказаних ділянок зі складу ландшафтного парку.

Ташлицька ГАЕС входить до складу Південно-Української атомної електростанції.

Після введення в експлуатацію Ташлицької ГАЕС виробництво електричної енергії на Півдні України збільшиться на 2 млрд. кВт/год.

Готовність споруд першого пускового комплексу двох гідроагрегатів ГАЕС становить близько 90%.

Громадські екологічні організації, Міністерство охорони навколишнього природного середовища і Міністерство культури та туризму спільно виступили проти проекту будівництва гідроакумулюючої електростанції, оскільки це загрожує затопленням частини заповідних територій "Гранітно-степове Побужжя".

"Гранітно-степове Побужжя" є однією з найдавніших ділянок суші Євразії.

За даними вчених, воно не покривалося морськими водами вже понад 60 млн. років і виконувало роль одного з центрів утворення видів у Причорномор`ї. На даний час в заповіднику зустрічаються понад 100 видів тварин і рослин, занесених у Червону книгу України та в Європейський червоний список.

Ташлицьку ГАЕС було заплановано збудувати ще 1981 року, не було введено в експлуатацію значною мірою через протести людей.

НАК "Енергоатом" заперечує, що під затоплення потрапить історично-біологічний заповідник, зокрема острів Рац.

Головним лобістом побудови був міністр палива Іван Плачков, проти були віце-премєр В’ячеслав Кириленко, міністр культури Ігор Лиховий та міністр екології Павло Ігнатенко.

Роботи по затопленню частини парку мають розпочатися 29 червня.

УНІАН, 5 канал

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування