Голова СБУ запропонував, як стати персоною нон-грата в Росії

П'ятниця, 23 червня 2006, 11:23

З початку нинішнього року з України були вислані 11 іноземних шпигунів, троє з них працювали під дипломатичним прикриттям.

Про це в інтерв'ю газеті "Факти і коментарі" сказав голова СБУ Ігор Дріжчаний.

Однак він відмовився уточнити, з яких держав вони прибули в Україну. Повідомив тільки про те, що контррозвідка виявила інтерес до України практично усіх світових спецслужб, окрім латиноамериканських.

У той же час на питання про громадян Росії, яких депортували або яким заборонили в'їзд в Україну, Дріжчаний відповів:

"Як ви вважаєте, якби хтось з наших депутатів у центрі Петербургу закликав Росію до виходу з "великої вісімки", довго б йому дозволили такі речі робити?".

"Те ж саме стосується і питань членства в НАТО, мови і державного устрою. Усі вони відносяться до виняткової компетенції українського народу і його представницьких органів влади", - зауважив голова СБУ.

"Тому дії, очевидно спрямовані на формування громадської думки на користь розколу української держави, федералізації, сепаратизму, одержали адекватну оцінку з нашої сторони і саме таку реакцію", - пояснив Дріжчаний.

На питання, кого саме він має на увазі, голова СБУ відповів: "Депутати Держдуми Російської Федерації закликали Феодосійську міськраду до прийняття незаконних рішень".

"При всій повазі до цих парламентаріїв, це не їхнє право і, я б навіть сказав, не їхня справа. Я не буду називати прізвища. Це, загалом, відносини людини з владою", - додав він.

При цьому Дріжчаний зауважив, що "ситуація в Криму турбує нас, тому що там, як нам здається, відпрацьовується якась модель дестабілізації ситуації в загальнодержавному масштабі".

За його словами, про те, що людина небажана в країні, вона "не обов'язково" довідається на кордоні.

"Наприклад, відомо, що пан Добичін, лідер "Прориву" (російської радикальної організації), вже в'їхав в Україну, коли у відношенні його було прийнято таке рішення: йому на п'ять років заборонено в'їзд у нашу країну", - зазначив голова СБУ.

"Наскільки мені відомо, контакт із ним відбувся. Відповідна прикордонна влада оголосила йому про це рішення", - додав Дріжчаний.

За його словами, "подальша процедура визначена законом: якщо людина добровільно не залишить територію України, то на підставі постанови суду вона буде виселена за її межі".

На питання, чи може небажана персона безперешкодно перебувати на російській військовій базі, голова СБУ відповів: "Місця дислокації флоту не мають статусу екстериторіальних, який би давав право запрошувати на територію таких людей. Це ж українська територія, на ній діють українські закони".

Як відомо, раніше Україна заборонила в'їзд на свою територію депутатам Держдуми Володимиру Жириновському і Костянтину Затуліну. Також у четвер був депортований громадянин Росії Олексій Добичін.

Українська правда


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування