Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рахункова палата не хоче віддаватись Януковичу?

П'ятниця, 23 червня 2006, 11:55

Колегія Рахункової палати заявляє, що посада голови цього контролюючого органу не може бути предметом міжфракційних торгів.

Про це йдеться у зверненні Рахункової палати до засобів масової інформації та громадськості країни, повідомляє УНІАН.

Як зазначається в документі, Рахункова палата є конституційним незалежним органом фінансового контролю.

Водночас, у РПУ викликає тривогу та непорозуміння задекларовані в угоді про створення демократичної коаліції положення про підпорядкування Рахункової палати парламентській опозиції та її політизацію.

Рахункова палата наголошує, що таке рішення суперечить статті 98 Конституції та чинному законодавству і є нічим іншим, як свідомою спробою ліквідувати незалежний фінансовий контроль у державі, який здійснює Рахункова палата від імені Верховної Ради.

Наміри обмежити повноваження Рахункової палати, привести її до рівня комітетів ВР не відповідають не тільки Конституції та закону "Про Рахункову палату", а й вимогам міжнародного права та світової практики, наголошує колегія РПУ.

Більше того, це суперечить головним напрямкам Плану дій Україна - ЄС щодо розбудови системи зовнішнього контролю на принципах політичної та фінансової незалежності, наголошується у зверненні.

Автори документу переконані, що положення угоди про утвердження демократичної коаліції, що стосуються Рахункової палати, через порушення Конституційних норм, законів України та міжнародного права, ведуть до ліквідації діючих інститутів демократії в країні.

Як показує міжнародний досвід, без діючого конституційного, незалежного органу зовнішнього фінансового контролю в державі демократія приречена, наголошує РПУ.

"У разі ігнорування чинних законних положень, подальшої спроби руйнації демократичних засад нашої інституції, Рахункова палата залишає за собою право захисту своїх конституційних прав...", - йдеться у зверненні.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування