"Нафтогаз" викачав з росіян газ

П'ятниця, 23 червня 2006, 15:50

НАК "Нафтогаз України" на цьому тижні успішно завершила переговори про додаткові обсяги закачування газу в українські підземні сховища, необхідні для проходження осінньо-зимового сезону.

"Наша делегація повернулася з Москви, де ми погодили додаткові обсяги, необхідні для закачування в ПГС 16,3 млрд. куб. м. природного газу, щоб вийти на 20 із зайвих млрд. куб. м. активного газу на кінець періоду закачування", - повідомив в.о. голови правління НАК Олександр Болкісев журналістам у Києві в п'ятницю.

Він нагадав, що українського газу передбачається закачати 4,8 млрд. куб. м., тоді як основний газ буде імпортним.

За словами голови НАК, усього до початку осінньо-зимового сезону в сховищах буде близько 23 млрд. куб. м. природного газу.

При цьому він додав, що значну частину газу закачає компанія "Укргаз-Енерго".

Дане підприємство, як уточнив Болкісев, у червні поставило промисловості 2 млрд. куб. м. газу і продало "Нафтогазу" близько 1 млрд. куб. м. газу для постачання теплокомуненерго і бюджетним організаціям. У травні розподіл газу компанією "Укргаз-Енерго" був таким самим.

Бокісев ще раз підкреслив, що Україна здатна забезпечити безперебійний транзит газу в Європу і його постачання для внутрішніх споживачів.

Водночас він визнав, що в нинішньому році спостерігається деяке запізнювання з проведенням переговорів і укладенням контрактів на друге півріччя, що багато в чому було пов'язане з невизначеністю щодо формування нового уряду.

"Було б добре, щоб політики акуратно висловлювалися з приводу газових відносин України", - зазначив Болкісев.

На його думку, розбіжностей у стратегії про необхідність забезпечення енергетичної незалежності України між основними політичними силами нема, однак є певні розбіжності в тактиці.

Голова НАК вважає за необхідне ці розбіжності вирішити усередині країни і коаліції, щоб виходити на переговори зі спільною позицією.

Як повідомив міністр палива й енергетики Іван Плачков, з 23 млрд. куб. м. активного газу, що планується накопичити до початку опалювального сезону, 16 млрд. куб. м. будуть належати "Нафтогазу ", 2,2.75 млрд. куб. м. - "Укргаз-Енерго" і 3-4 млрд. куб. м. - трейдеру RosUkrEnergo A.G.

Як повідомлялося з посиланням на прес-центр НАК "Нафтогазу", Україна до початку опалювального періоду (15 жовтня) накопичить у розташованих на її території ПГС близько 23,3 млрд. куб. м. газу.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування