Україна не згодна, що Росія її дотувала

Вівторок, 27 червня 2006, 13:18

МЗС України називає безпідставними заяви російської сторони відносно дотування Росією української економіки за рахунок постачань дешевого газу.

Про це повідомив у вівторок керівник прес-служби МЗС Василь Філіпчук, передає Ліга.

"На даний момент будь-які заяви з боку "Газпрому" є безпідставними. За інформацією Мінтопенерго, ніяких підстав для занепокоєння немає", - сказав Філіпчук.

Керівник прес-служби сподівається, що сторони будуть вирішувати це питання "на основі здорового глузду, а не на основі проведення інформаційної кампанії, залякування, шантажу або підготовки основи для нових якихось газових атак".

За його словами, останнім часом у ЗМІ часто з'являється інформація про те, що українська економіка дотується за рахунок постачань дешевого російського газу.

Філіпчук відзначив, що за останні роки Україна не закуповувала газ у Росії, а отримувала його як плату за транзит у країни Європи і СНД.

"При цій бартерній схемі ціна газу встановлювалася в залежності від тарифу за його транспортування", - заявив він.

"У 1993-2005 роках територією України щорічно транспортувалося в середньому 127 млрд. кубічних метрів природного газу за середньою ставкою за транзит $1,1886 за тисячу кубометрів на 100 кілометрів замість середньоєвропейської ставки $2,7. У наслідку цього було втрачено майже $26 млрд.", - додав Філіпчук.

Аналогічна схема витрат призвела до втрати при оплаті послуг українським підприємствам за накачування, збереження і відбір газу з українських підземних газосховищ.

"Ці дискусії про підвищення цін на газ варто розглядати саме в зв'язці з питанням витрат за транзит російського газу в Європу", - заявив Філіпчук.

Раніше лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявляла, що "всі угоди щодо постачання в Україну газу сьогодні вимагають додаткової глибокої ревізії, перегляду і побудови в дружньому режимі нових договірних відносин з Росією і Туркменістаном".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування