Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росіяни скуповують українську газову галузь

Четвер, 29 червня 2006, 11:01

Обласні газорозподільні організації "Донецькгоргаз", "Криворіжгаз", "Харківгаз" і "Дніпрогаз" перейшли у власність російських підприємців Михайла Абизова ("Руком") і Віктора Вексельберга ("КЕС-холдинг").

Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Як розповів виданню заступник гендиректора ЗАТ "Руком" Євгеній Соболєв, на минулому тижні його компанія разом з холдингом "Газекс" консолідувала 60-80% акцій у чотирьох українських облгазах.

"Газекс" є дочірньою компанією "КЕС-холдингу", підконтрольною власникові групи "Ренова" Віктору Вексельбергу, і володіє Уральськими газовими мережами, "Челябінськгоргазом", "Сибіргазсервісом", "Іркутськоблгазом", "Чітаоблгазом".

"Контрольний пакет знаходиться в нас. "Газекс" є мінорітарієм. Ми придбали облгази тому, що в них є потенціал росту вартості",– пояснив газеті "Комерсант" Соболєв.

Українська влада вважає, що в переході контролю за роздрібною торгівлею газом відразу в декількох областях України немає нічого трагічного.

У прес-службі Кабінету міністрів повідомили, що уряд не проти приходу російського капіталу в приватні облгази, відзначивши, що це "буде сприяти їхньому розвитку".

У прес-службі НАК "Нафтогаз України" від коментарів утрималися.

Керувати новим бізнесом буде "Газекс-менеджмент". Гендиректор холдингу "Газекс" Андрій Пестов розповів, що найближчими днями документи з угоди будуть подані в антимонопольні органи України.

За словами гендиректора "Газекс" Андрія Пестова, займатися цим бізнесом сьогодні досить ризиковано, оскільки закони в Україні "разюче відрізняються від російських".

"Російський ринок монополізований, і компанії можуть працювати настільки, наскільки їм дозволить "Газпром",– роз'яснив суть розбіжностей юрист компанії "Песков і партнери" Геннадій Песков.

"В Україні була прийнята безліч документів, які суперечать один одному, у тому числі і підзаконні акти, які дозволяють вільно продавати газ на регіональних ринках навіть без дозволу "Нафтогазу", - продовжив він.

Куплені "Рукомом" і "Газекс-холдингом" "Донецькгоргаз", "Криворіжгаз", "Харківгаз" і "Дніпрогаз" управляють 10% газорозподільних мереж України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування