Ющенко погодиться з Януковичем, але прем'єром він не стане?

Вівторок, 11 липня 2006, 09:00

Затверджуючи кандидатуру прем'єра, запропоновану парламентською коаліцією, президенту потрібно вибирати варіанти з найменшими втратами.

Таку думку висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, коментуючи заяви представників коаліції про висування Віктора Януковича на посаду голови уряду.

За його словами, "найменші втрати" - це погодитися на кандидатуру від коаліції, але за умови, що будуть визначені чіткі правила гри між президентом і урядом.

Реклама:

Керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко відзначає, що "при тому рівні включеності нових положень Конституції і політреформи", президент буде зобов'язаний затвердити кандидатуру, запропоновану коаліцією.

"Інше питання полягає в тому, що він при цьому спробує виторгувати собі політичні дивіденди у вигляді пожвавлення діяльності Конституційного Суду. Тут, вочевидь, буде якийсь компроміс між Януковичем і Ющенком. …І висування в прем'єри Януковича не є остаточним доказом того, що він стане прем'єром", - вважає Небоженко.

Президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв підкреслює, що сьогодні навіть юристи не зможуть чітко відповісти, як трактувати положення Конституції, що стосуються представлення президентом кандидатури прем'єра.

ВІДЕО ДНЯ

"З огляду на те, що в нього є п'ятнадцять днів на роздуми, оскільки міркування передбачає і можливість відмови від даної кандидатури з відповідних мотивованих причин", - зазначив він.

Але тут, за його словами, крім правового, є й політичний аспект, що полягає в можливості парламентської коаліції сформувати ефективну владу.

"Як би там не було, проте "антикризова" коаліція демонструє динамізм і здатність до самоорганізації, на мою думку, вищий, ніж у "помаранчевої коаліції", і висування кандидатури Януковича на сьогодні, з погляду динаміки процедур, не викликає якихось заперечень. "Антикризовики" усе роблять правильно", - відзначив Єрмолаєв.

Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування