Політологи думають, що парламент може працювати далі

Середа, 12 липня 2006, 09:11

Українські політологи підкреслюють відсутність очевидних підстав для розпуску парламенту.

Про це свідчить опитування Центру досліджень політичних цінностей, передає УНІАН.

Відповідаючи на питання "Чи вдасться Юлії Тимошенко добитися дострокових парламентських виборів?", політолог Володимир Фесенко заявляє:

"Якщо не буде правових підстав для розпуску Верховної Ради, тоді розпуск не може відбутись – це не може бути суб‘єктивним рішенням голови держави".

У свою чергу директор політико-правових програм Українського Центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова Юрій Якименко підкреслює, що можливість проведення дострокових виборів залежить не лише від бажання, а й від наявності достатніх правових підстав.

"На мій погляд, зараз очевидних підстав для розпуску парламенту й проведення дострокових парламентських виборів немає. Але ця ситуація може виникнути, якщо у визначений термін не буде сформований Кабінет міністрів. Тоді вже буде чітка підстава для того, щоб розпускати парламент і проводити дострокові вибори", - переконаний експерт.

Політолог Володимир Малинкович вважає, що ще є час для формування нового уряду в рамках 60 днів після відставки прем’єр-міністра Юрія Єханурова.

На думку політолога, якщо Президент не підтримає БЮТ та "деяких своїх радикалів", то підстав для розпуску парламенту не буде.

"Формальних підстав для розпуску парламенту на сьогодні немає абсолютно. Після 23 липня можна буде про це говорити, а зараз все відбувається у відповідності з Регламентом і Конституцією України", - вважає експерт.

У свою чергу політолог Кость Бондаренко зауважує, що нові положення Конституції, на які покладаються політичні сили, що вимагають розпуску парламенту й дострокових виборів, можуть трактуватися лише Конституційним судом.

"Ні президент, ні Юлія Тимошенко, ні Роман Безсмертний не можуть бути тими людьми, які трактують положення Конституції. Тому говорити про те, що зараз буде розпущено парламент і почнуться нові вибори – недоцільно", - вважає він. Бондаренко також назвав "незаконною дією" можливий розпуск парламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування