"Регіони" і "Наша Україна" зафіксували позиції. Є три варіанти подій

Четвер, 13 липня 2006, 13:34

У ході переговорів, що пройшли в середу між Партією регіонів і "Наший Україною", були зафіксовані позиції сторін.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер джерела, близькі до переговорного процесу.

За їх даними, члени антикризової коаліції наполягають на участі в коаліції в розширеному складі Компартії, визнанні обрання Олександра Мороза спікером і призначенні на посаду прем'єра Віктора Януковича.

"Наша Україна", у свою чергу, не згодна з цими позиціями.

Опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти називають три основних варіанти розвитку подій. Одним з них є створення "широкої" коаліції за участю блоку "Наша Україна".

Однак, на їхню думку, це можливо лише у випадку згоди Партії регіонів на заміну кандидата в прем'єр-міністри на більш прийнятну для "Нашої Україну" особу як з Партії регіонів, так і, можливо, на політика, який не є членом ні Партії регіонів, ні "Нашої України".

Украй бажаним для "Нашої України" є вихід з коаліції комуністів з можливою компенсацією їм втрат місць в уряді посадами голів комітетів у парламенті.

З іншого боку, експерти вважають украй малоймовірною відмову Партії регіонів від підтримки своїх партнерів. Відмова ж від висування Віктора Януковича повинна мати вагомі підстави як для партії, так і для її електорату.

Другий варіант - формування антикризовою коаліцією Кабінету міністрів на чолі з Віктором Януковичем і відхід в опозицію як БЮТ, так і "Нашої України".

У цьому випадку може виникнути юридична колізія, оскільки в Конституції є термін "формування Кабінету міністрів", але немає роз'яснення, призначення якої кількості міністрів необхідно для визнання уряду сформованим.

Зокрема, неясно, чи можна вважати сформованим уряд при гіпотетичній відсутності міністрів оборони й іноземних справ, кандидатури яких вносить президент.

Крім того, експерти нагадують, що президент має досить повноважень для впливу на роботу уряду.

Крім права вето на закони, для подолання яких коаліції необхідно буде набрати 300 голосів, Конституцією передбачене право президента припиняти дію будь-яких рішень уряду (постанов і розпоряджень) з відправленням їх у Конституційний Суд.

Використання цього права, на думку експертів, може серйозно ускладнити роботу опозиційного стосовно президента уряду.

Діючи в такий спосіб протягом певного часу, президент, на думку експертів, може стимулювати нове переформатування коаліції і забезпечити участь у ній "Нашої України" на більш вигідних для неї умовах.

Останній з варіантів - розпуск парламенту у випадку, якщо до 25 липня він не зможе сформувати уряд, що досить ймовірно.

Істотним тут є тлумачення категорій "відставка уряду" і "складання його повноважень перед новообраною Верховною Радою".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування