Політолог вважає, що "любі друзі" переграли Ющенка

Середа, 19 липня 2006, 09:10

Політолог Вадим Карасьов вважає, що Верховна Рада не може стати недієздатною, якщо деякі депутати складують свої повноваження.

Про це свідчать результати експерт-опитування, проведеного Центром досліджень політичних цінностей.

За його словами, "як варіант розпуску ця пропозиція нереалістична, тому що незалежно від того, скільки депутатів відмовиться від своїх депутатських мандатів, це рішення має бути затверджене ще й парламентською більшістю".

"Навряд чи більшість, створена Партією регіонів, комуністами і соціалістами, проголосує за такий політичний депутатський суїцид, що пропонує Блок Юлії Тимошенко", зазначив він.

У свою чергу донецький політолог Євген Копатько переконаний, що у разі розпуску ВР і проведення нових виборів БЮТ і "Наша Україна" програють, передає УНІАН.

"Якщо ми розпускатимемо парламент кожного разу, коли Юлії Володимирівні щось не подобається, то нинішня політична криза перетвориться на постійний чинник. Цей процес буде перманентним. Все це нагадує істерику", - зазначив він.

За його словами, якщо розпустять парламент і призначать нові вибори, то "Наша Україна" стане політичним аутсайдером, а Юлія Тимошенко втратить дуже багато голосів. "Тому що їх позиція в парламенті не додала ні політичних дивідендів, ні поваги в суспільстві", - вважає експерт.

На думку політолога Андрія Єрмолаєва реалізувати розпуск парламенту буде дуже важко з точки зору процедури, оскільки це передбачає проходження всього процесу зняття себе як політичної сили з політичного процесу.

"Справа в тому, що доведеться нейтралізувати результати, отримані БЮТ на виборах, щоб ніхто більше не претендував на ці мандати. Крім того, потрібне визнання цього факту в парламенті, тобто продуктивне голосування, а це вже не тільки процедура, але й політика", - зазначив він.

На думку експерта, "для того, щоб запустити цю процедуру, потрібно, щоб усі, хто залучений до цього процесу, були переконані у здатності перемогти на наступних виборах. А тут дуже багато питань, особливо у "Нашої України".

"БЮТ готовий до розподілу комітетів, посад, тобто готуються працювати. Я думаю, що все лише починається. Любі і не любі друзі знову переграли президента. Його найближчі соратники вирішили бути в опозиції, тим самим змінено архітектуру, оскільки на перші позиції в парламенті виходить не президент як куратор "помаранчевих сил", а Тимошенко як реальний лідер".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування