Україна не дасть Росії стару трубу, а тільки частину нової

Середа, 19 липня 2006, 17:26

Міністр палива й енергетики Іван Плачков заявляє про неможливість передачі в управління Міжнародному газовому консорціуму існуючої газотранспортної системи країни.

Про це він сказав українським журналістам у середу у Брюсселі.

"Діючий між Україною і Росією консорціум передбачає передачу ГТС в управління консорціуму, однак це не відповідає українському законодавству і тому дане положення не виконується", - відзначив Плачков.

"Існуюча газотранспортна система є власністю України. В управління консорціуму можуть бути передані тільки нові ділянки, які ми разом будемо будувати", - додав міністр.

За його словами, така позиція української сторони була ще раз підтверджена у ході недавньої зустрічі з керівництвом російського ВАТ "Газпром".

Говорячи про передачу в управління консорціуму нових ділянок газопроводу, Плачков уточнив, що це можуть бути ділянки Богородчани-Ужгород і Олександрів Гай-Новопсков-Ужгород.

Плачков також повідомив, що Україна проінформувала Європейський Союз про хід закачування газу в підземні сховища країни.

Про це йшла мова на зустрічі з європейським комісаром з питань енергетики Андрісом Пібалгсом у Брюсселі в середу.

"Ми надали об'єктивну інформацію про те, що плануємо закачати 16,5 млрд. кубів, загальний обсяг буде 23,5 млрд., і його буде достатньо не тільки для забезпечення українських споживачів, але і для надійного транзиту необхідного обсягу газу в країни Європи. Вони сприйняли нашу інформацію, і жодного занепокоєння по цьому питанню нема", - сказав український міністр.

Крім того, українська сторона також проінформувала єврокомісара про досягнуту з російськими партнерами домовленість щодо додаткового накачування близько 2 млрд. куб. м гази в підземні сховища.

Коментуючи висловлення глави італійського уряду Романо Проді про стурбованість щодо безперебійного транзиту російського газу через Україну, Плачков висловив думку, що, можливо, такі заяви були викликані подіями початку нинішнього року, і, швидше за все, спрямовані на адресу російських партнерів.

"У нас немає юридичних відносин з італійською стороною, але є зобов'язання перед "Газпромом", які ми виконуємо. А в країн-споживачів Західної Європи відносини - з "Газпромом". Тому, я думаю, ці заяви адресовані більше не Україні, а партнерам - "Газпрому", з ким укладені ці угоди", - сказав він.

Міністр також спростував твердження про те, що Україна є "слабкою ланкою" у забезпеченні транзиту російського газу.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування