Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович може наштовхнутися на несподіваного Ющенка

Четвер, 20 липня 2006, 13:41

Політичні експерти розходяться в оцінках щодо того, чи погодиться президент Віктор Ющенко вносити кандидатуру лідера фракції Партії регіонів Віктора Януковича на пост прем'єр-міністра.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що Ющенко змушений буде внести кандидатуру Януковича, бо "інших раціональних альтернатив не залишилося".

Карасьов інтерпретує норму Конституції про те, що президент вносить у парламент спрямоване коаліцією подання кандидатури на пост прем'єра як обов'язок президента погодитися з поданою кандидатурою.

"За Конституцією президент не може не погодитися", - сказав він.

Керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що Ющенко може відмовитися від внесення кандидатури, і зробить це, якщо ПР не піде назустріч його вимогам зберегти зовнішньополітичний курс і деякі кадрові побажання президента.

На думку Небоженка, якщо ПР стане надто суворо висувати свої вимоги, то Ющенко не погодиться з поданою кандидатурою.

"Якщо Партія регіонів раптом відчує себе переможцем, який повинен розгортати наступ у всіх напрямках, то вони побачать зовсім іншого, непохитного Ющенка, який піде на все, щоб зупинити Партію регіонів", - сказав Небоженко.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що Ющенко внесе кандидатуру після закінчення 15 днів, відведених Конституцією на її розгляд.

"Внесе, але пізніше. Не наступного вівторка (коли завершується 15 днів для розгляду кандидатури)", - сказав Фесенко.

Він не виключає, що Ющенко може вести переговори із ПР й іншими партіями й блоками про пошук іншої кандидатури, яка буде більш нейтральною.

Водночас він зазначив, що Ющенко не може сам пропонувати кандидатуру прем'єра, при цьому й Рада не може сама провести це призначення без отриманої від президента пропозиції.

"Він може сперечатися, але не може самостійно висувати кандидатуру прем'єра. Тут є два обмеження -він не має такого права, але й парламентська більшість не може без подання Президента затвердити її у Верховній Раді. Тут потрібно шукати компроміс", - сказав Фесенко.

За прогнозом Карасьова й Небоженка, Янукович буде працювати прем'єром не менш як 2 роки, Фесенко вважає, що не менш як рік, але не упродовж 5 років строку повноважень Ради.

Як відомло, з 18 липня в Секретаріаті знаходиться подання від коаліції кандидатури Януковича на пост прем'єр-міністра.

Президент повинен ухвалити рішення щодо цієї кандидатури протягом 15 днів.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: