Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Захід закликає Україну довідатися, хто стоїть за РосУкрЕнерго

Вівторок, 25 липня 2006, 14:39

Неурядова організація Global Witness (Лондон), яка проводить розслідування в сфері видобутку природних ресурсів, закликає новий уряд України розслідувати причини залучення швейцарської компанії RosUkrEnergo до постачань імпортного газу в країну.

"Global Witness закликає новий уряд України опублікувати повні, незалежні аудиторські звіти компанії "Нафтогаз України"..., організувати громадське розслідування того, як RosUkrEnergo одержала доступ до ринку газу України, і чи є необхідність в існуванні такої компанії між Україною, Росією і Туркменістаном", - йдеться в прес-релізі організації.

Global Witness відзначає, що хоча після її квітневого звіту про українсько-туркменську газову торгівлю офіційно були оголошені українські співвласники RosUkrEnergo, залишається багато питань щодо ролі цієї компанії, "Нафтогазу України", а також екс-голови НАК Юрія Бойка, голови правління "Укргаз-Енерго" Ігоря Вороніна і співвласника RosUkrEnergo Дмитра Фірташа.

Експерти також вважають, що підписаний у січні 2006 року контракт між "Нафтогазом", RosUkrEnergo і ВАТ "Газпром" не містить адекватних даних про ціни на газ і гарантій забезпечення України достатньою кількістю газу на весь рік.

"У результаті цих розслідувань має бути укладена нова угода з детальними даними про ціни на газ і транспортні витрати з зазначенням терміну дії цих цін", - з таким закликом звертається Global Witness до нового уряду України.

Як відомо, власниками RosUkrEnergo є ВАТ "Газпром" - 50% - і громадяни України Дмитро Фірташ та Іван Фурсін, яким належить відповідно 45% і 5% трейдера.

У квітневому звіті "Звеселяючий газ: абсурдність у газовій торгівлі між Туркменістаном і Україною" Global Witness привернув увагу до недостатньої прозорості цієї торгівлі, важливої для економіки України.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування