Захід питає Україну про "РосУкрЕнерго", а у відповідь... тиша

Четвер, 27 липня 2006, 09:30

Неурядова організація "Глобал вітнес", яка проводить розслідування в сфері видобутку природних ресурсів, так і не отримала від українського уряду пояснень щодо співпраці з "РосУкрЕнерго".

Про це заявив представник організації, що знаходиться в Лондоні, Дермот О'Салліван, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Раніше у вівторок "Глобал Вітнес" закликала майбутній український уряд назвати осіб, що стоять за швейцарською компанією "РосУкрЕнерго".

"Ще в квітні цього року ми оприлюднили звіт, в якому викрили багато деталей про газову торгівлю між Туркменістаном та Україною та про брак прозорості в тій торгівлі", - зазначив О'Салліван.

"І ми запитували, хто стоїть за тією компанією, але в той час ми не змогли знайти відповідей. Але вже за тиждень газета в Росії оприлюднила інформацію, що головним інвестором з українського боку був Дмитро Фірташ", - додав він.

При цьому О'Салліван зауважив, що в організації "знали, що він мав відношення до газової промисловості, але в той час ми не могли довести, якою саме була його позиція".

"Цікавим було те, що інформацію оприлюднила газета в Росії та "Газпром", адже до цього "Газпром" казав, що не знає, хто були українські інвестори", - зазначив він.

"А тоді, як не дивно, в газеті "Газпрому" з'явилась інформація, що українськими інвесторами були Фірташ та Фурсін. І тепер, коли вони самі підтвердили ту інформацію, залишається ціла низка питань, на які український уряд повинен відповісти", - додав представник "Глобал вітнес".

Зокрема, "чому компанія "РосУкрЕнерго" взагалі існує у такій формі: "Нафтогаз України" - це державна українська компанія, і це природно, що вона займатиметься газовою промисловістю".

"Газпром" - це постачальник газу, і, звичайно, він зацікавлений в українському ринкові, а чим займається "РосУкрЕнерго"?", - питають в організації.

"Це компанія, яка з'явилася просто нізвідкіль, без суттєвих коштів. Протягом більшої половини свого існування вона навіть не казала, хто є її акціонерами. Чому ця компанія отримує такі прибутки на українському ринку? Чиїм інтересам вона потурає?", - продовжує О'Салліван.

При цьому він додав, що "інше важливе питання - це який зв'язок між "РосУкрЕнерго" та "Нафтогазом України", оскільки ми знаємо, що Бойко та Воронін, які працювали в "Нафтогазі України", також працювали в "РосУкрЕнерго", і їх номінувала компанія Фірташа".

"Вони були урядовцями, а Фірташ - це приватна особа, бізнесмен. Чому вони працювали в його компанії? І український уряд повинен розслідувати цей конфлікт інтересів", - зазначає О'Салліван.

"І, крім того, чому "Газпром" та "Нафтогаз України" дозволили "РосУкрЕнерго" з'явитися на ринку?", - додає він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування