Коаліція налаяла Єханурова і Тимошенко і нацькувала на них прокуратуру

Четвер, 27 липня 2006, 14:11

Верховна Рада не затвердила звіт про виконання держбюджету за 2005 рік і визнала роботу Кабінету міністрів при виконанні його незадовільною.

За таке рішення проголосував 241 народний депутат.

Як підкреслив голова Комітету ВР із питань бюджету Микола Азаров, бюджет 2005 року не був виконаний ні в дохідній, ні у видатковій частині - реальний ріст ВВП за рік склав 2,6% при прогнозі в 8,2%, середньорічний курс гривні до долара - 5,12 грн. за $1 замість намічених 5,29 грн.

Азаров обвинуватив уряди Юлії Тимошенко і Юрія Єханурова в "стрибкоподібному" рості соціальних виплат, наданні преференцій імпортерам і в ручному управлінні економікою.

"Дії Кабінету міністрів були спрямовані на знищення вітчизняного товаровиробника за рахунок лібералізації митної політики", - заявив він, додавши при цьому, що урядові не вистачає професіоналів у макроекономічних розрахунках.

У цілому Азаров назвав роботу Кабміну непрофесійною.

У свою чергу міністр фінансів Віктор Пинзеник відзначив, що доходи бюджету 2005 року дозволили забезпечити виконання всіх завдань держбюджету, у тому числі і 100%-е фінансування усіх витрат на підвищення пенсій і зарплат.

"Мені дико слухати, що підвищення зарплат і пенсій - це проїдання бюджету", - підкреслив він.

Крім того, Пинзеник відзначив, що дефіцит бюджету утриманий на прийнятному рівні, причому менше планового.

За його словами, при плані 11,1 млрд.грн., або 2,6% ВВП, він складав тільки 7,9 млрд.грн. (1,9% ВВП). "Зменшено зовнішній борг на 5,4 млрд.грн., внутрішній - на 1,8 млрд.грн. Валютні резерви в країні подвоїлися, усі соціальні завдання виконані", - відзначив Пинзеник.

Перед голосуванням за вищевказану постанову міністр фінансів відзначив: "Голосування по цьому питанню - не в економічній і не в політичній площині. Це питання моралі".

Крім відхилення звіту, Верховна Рада своєю постановою рекомендувала Генпрокуратурі до 1 листопаду 2006 року вивчити матеріали щодо виконання держбюджету за 2005 рік, подані Рахунковою палатою.

У випадку виявлення порушень законодавства при виконанні держбюджету, парламент рекомендує вирішити питання притягнення винних до відповідальності.

Також Рада затвердила бюджетну резолюцію на 2007 рік.

Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування