Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Навіть якщо Росія буде доброю, Україна все одно підніме ціни на газ

П'ятниця, 28 липня 2006, 18:19

Голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Болкісєв не може назвати орієнтовну ціну на газ для України, починаючи з 2007 року, однак попередив, що в будь-якому випадку ціна на внутрішньому ринку буде рости.

"Говорити про цінові орієнтири на 2007 рік – все одно, що займатися ворожінням. Незалежно від цінових умов, що ми зуміємо виторгувати, ціна на внутрішньому ринку буде рости", - сказав він в інтерв'ю щотижневику "Контракти".

"Навіть якщо нам вдасться відстояти ціну в 95 дол. за тис. куб. м (а я цей варіант не виключаю), необхідно збільшувати внутрішні ціни для того, щоб не допустити шантажу українських споживачів різким підвищенням", - додав він.

Говорячи про можливе створення газотранспортного консорціуму, до якого можуть приєднатися Німеччина і Туркменістан, Болкісєв підкреслив, що питання про передачу ГТС України у власність російській стороні не стоїть.

На питання про пільгові транзитні тарифи у відповідь на пільгові ціни на газ голова "Нафтогазу" зауважив, що "тариф на транзит потрібно економічно обґрунтовувати".

Посилаючись на механізми формування тарифів на транспортування газу, прописані в Європейській енергетичній хартії, Болкісєв сказав, що "Нафтогазу" для підвищення транзитних тарифів варто було б "переоцінити основні фонди".

"Зараз вважається, що балансова вартість ГТС України складає 9 млрд. грн. Міжнародні аудитори (а ми залучали до перевірки дві компанії) оцінюють ГТС приблизно в 18 млрд. дол.", - зазначив голова НАК.

На питання, чи може він звільнити голову СП "УкрГазЕнерго" Ігоря Вороніна, Болкісєв відповів заперечно: "Без спільного з російською стороною рішення - ні. Але Воронін - громадянин України, і він, сподіваюся, буде поводитись на цій посаді відповідним чином".

Голова НАК повідомив, що за попередніми результатами прибуток СП цього року складе близько 90 млн. доларів, де "Нафтогаз" має право на 50% нарахованих дивідендів.

У той же час Болкісєв ще раз зауважив, що "чутки про банкрутство НАК сильно перебільшені", хоча не заперечував, що кризова ситуація існує.

На питання про намір одного з власників "РосУкрЕнерго" Дмитра Фірташа побудувати ще один газопровід із РФ в Україну для підприємств Донбасу голова НАК відповів, що "про такі наміри Фірташа йому нічого не відомо".

"Я вважаю, що для забезпечення газопостачання Східної України досить існуючих потужностей", - зазначив Болкісєв.

Повертаючись до теми про підвищення цін на внутрішньому ринку, голова НАК повідомив, що "ціни на пальне будуть рости адекватно подорожчанню нафти".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування