Суддя, який ледь не зробив Кучму-3, думає, що Ющенко нікуди не дінеться від Януковича

Понеділок, 31 липня 2006, 17:02

Суддя Конституційного Суду у відставці Василь Німченко переконаний, що президент Віктор Ющенко не має права не подавати у Верховну Раду кандидатуру Віктора Януковича на посаду прем’єра.

“Президент зобов’язаний внести волю коаліції, переданій президенту, в зал Верховної Ради”, - сказав суддя на прес-конференції у понеділок, повідомляє УНІАН.

Він зазначив, що президент може не внести лише кандидатури на посади міністра оборони чи міністра закордонних справ, призначення яких належить виключно до компетенції президента за погодженням з парламентом.

При цьому, за словами Німченка, коаліція, створена у парламенті, є виразником інтересів виборців, оскільки була сформована відповідно до Конституції.

Суддя також висловив думку, що Верховна Рада може сама ухвалити рішення про призначення Януковича прем’єром шляхом ухвалення відповідної постанови без подання президента, зазначивши при цьому, що прецеденти, коли парламент перебирав на себе всю повноту влади в державі, вже були, зокрема, у 2004 році, коли він визнав недійсними президентські вибори.

Починаючи зустріч з журналістами, суддя у відставці зазначив, що йому “вже вдруге доводиться зустрічатися з пресою” з цього питання.

Водночас Німченко не відповів на запитання журналістів щодо того, хто оплатив проведення ним прес-конференції, зазначивши лише, що він прийшов сам, і йому ніхто нічого не платив.

Німченко увійшов до складу Конституційного Суду у 1996 році за квотою З’їзду суддів України.

Німченко відомий тим, що був суддею-доповідачем у справі щодо можливості екс-президента Леоніда Кучми брати участь у балотуванні на президентських виборах 2004 року, коли Конституційний Суд фактично визнав право Кучми втретє поспіль йти на президентські вибори.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування