ЯНУКОВИЧ СТАНЕ ПРЕМ'ЄРОМ ЛИШЕ ПІСЛЯ УНІВЕРСАЛУ?

Понеділок, 31 липня 2006, 17:13

Президент Віктор Ющенко сподівається, що у вівторок в першій половині дня відбудеться круглий стіл, на якому буде підписано універсал національної єдності.

Про це він сказав журналістам після зустрічі з лідером Партії регіонів Віктором Януковичем.

За словами президента, від того, як закінчаться переговори щодо підписання універсалу, залежить, чи підтримає він кандидатуру Януковича на посаду прем’єра.

"Поки я дивлюсь на цю тему як технічну. Країна і політична еліта повинні чітко сформулювати, який курс для нас сьогодні стає базовим. Друга позиція – коаліція і її формат, яка може формувати імунітет для цього курсу, зробити його безвідкатним. Після цієї позиції я сказав би, що ваше питання отримає сенс", - сказав Ющенко, відповідаючи на питання, чи має він намір подати кандидатуру Януковича на посаду прем’єра.

На питання, чи може бути запропоновано іншу кандидатуру на цю посаду, Ющенко відповів:

"Я виходжу з того, що сьогодні первинним питанням є не тільки декларації, а й спосіб реалізації національного курсу. Це є суть того, що ми називаємо кризою. Хто буде носіями гармонізації виходу з цієї ситуації, той має повне право на кандидатуру прем’єр-міністра. В рамках цієї дискусії, яку ми зараз ведемо, ми і говоримо про можливість гармонізації курсу і методів його реалізації, незворотності чинного курсу".

Він також пояснив, чому було затримано проведення другого раунду круглого столу в ніч з п’ятниці на суботу.

"Багато речей під час першої частини круглого столу уже здалися іншими, і що можна говорити про деяке зближення позицій. О половину другої ночі я був переконаний, що 99% меморандуму уже готові до підписання. В половину четвертої ранку трапилось дещо інше. Виявилося, що виникла потреба другій стороні через різні політичні процедури обговорити це рішення", – сказав Ющенко.

За його словами, через це засідання круглого столу було перенесено. Ющенко також наголосив, що питання федералізації і стало каменем спотикання.

"На моє питання керівникам Партії регіонів, чи ви дійсно є прихильниками федералізму України – пряма відповідь ні. Якщо ні, то давайте про це й говорити в Універсалі, не називати цей процес унітарністю і ховатися за фрази, які не несуть зворотної відповіді виборцям", - наголосив він.

Ющенко також підкреслив, що Універсал має дати відповіді на ключові політичні питання, а політичні сили мають знайти взаєморозуміння з цих питань. "Як не важко, але давайте відмовлятися від федералізму, давайте це слово здавати в архів", - наголосив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...