Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На батьківщині Януковича хочуть змінити Конституцію

П'ятниця, 11 серпня 2006, 17:12

Переважна більшість українців - 83,9% - вважають, що конституційні норми в країні "зовсім не виконуються", або "скоріше не виконуються".

Рік тому цей показник складав 68,5%, а п'ять років тому був приблизно на сьогоднішньому рівні - 81,1%.

Про це свідчать результати опитування, проведеного з 3 по 5 серпня 2006 року Інститутом соціальної і політичної психології АПН України в рамках "Моніторингу суспільно-політичної ситуації в Україні".

За його підсумками 57,1% відзначають, що конституційні норми в Україні "скоріше не виконуються, ніж виконуються", 26,9% респондентів вважають, що "не виконуються зовсім", 6,2% згодні з тим, що "скоріше виконуються, ніж не виконуються", 0,6% упевнені, що основний закон "виконується повністю".

9,2% опитаних не змогли визначитися з відповіддю.

У цілому тільки 6,8% громадян через десять років після ухвалення Конституції вважають, що в тому або іншому ступені виконуються її норми. До 5-ої річниці ухвалення основного закону так вважали 10,3% респондентів, а в 2005 році - 18,1%.

Неоднозначна думка громадян України щодо конституційної реформи.

За період з січня по серпень поточного року кількість її супротивників зросла з 19,2% до 27,7%.

Ці респонденти вважають, що реалізацію конституційної реформи в її нинішньому вигляді варто призупинити і винести подібне питання на референдум.

19,7% опитаних думають, що найближчим часом конституційна реформа в Україні взагалі не потрібна і її варто скасувати, 30% респондентів переконані в необхідності послідовного втілення внесених у Конституцію змін. 22,7% респондентів ще не визначилися.

Найбільша кількість прихильників конституційної реформи зафіксована серед жителів східного регіону 35,7%.

Жителі центрального (34,1%) і південного (30,6%) регіонів вважають, що реформу необхідно призупинити. На Заході України більшість (28,1%) упевнена, що подібна реформа найближчим часом країні "взагалі не потрібна".

Опитування проводилося за квотною вибіркою, що представляє доросле населення України у віці від 18 років, опитано 1257 респондентів у 225 населених пунктах, з яких 105 - міські, 120 - сільські. Похибка складає 2,8%.

"Інтерфакс-Україна"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування