Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Крутий" Яценюк розповів, коли піде працювати в Кремль

П'ятниця, 11 серпня 2006, 18:20

Запропонована росіянами форма створення консорціуму зі спільного управління українською газотранспортною системою не відповідає законодавству України.

Про це в інтерв'ю виданню "Контракти" заявив екс-міністр економіки Арсеній Яценюк.

На запитання, які нові форми консорціуму пропонує російська сторона, Яценюк відповів, що "тиждень шукав у Мінекономіки матеріали по консорціуму, але так і не знайшов".

За його словами, спільне управління може бути прийнятним тільки за умови контролю Україною не менш 51% і при прозорому конкурсному залученні газового монополіста Росії, компаній Європи і підприємств США.

Яценюк сумніавється в тому, що із січня 2007 року Росія буде продавати газ Україні по 95 доларів за тисячу кубометрів.

"Росіяни - фахівці переговорної справи, і домовляючись з ними, не можна проти ферзя виставляти легку фігуру. Поки ми цього не зрозуміємо — позитивного результату не буде. Зараз повноцінний діалог з росіянами з приводу цін на газ не ведеться", - підкреслив він.

"З урахуванням ставки на транзит російського газу по території Росії, його собівартість на кордоні з Україною складає близько $80 за тис. куб. м. По суті, ми готові співробітничати з росіянами на дзеркальних умовах. Вони - гарантують транзит нам, ми — їм", - додав екс-міністр.

Крім того, він відзначив, що зараз, по його підрахунками, критична ціна на газ для хімічної промисловості складає 140 доларів за тисячу кубометрів, а металургії – 160.

Яценюк відмовився коментувати чутки про те, що "Газпром" скуповує боргові зобов'язання "Нафтогазу", але сказав, що це "цілком ймовірно".

"Хоча це не означає, що буде ініційована процедура банкрутства НАК — це все одно, що спробувати обанкрутити країну. Якщо це відбудеться, можна йти в Кремль працювати швейцаром".

На думку Яценюка "Нафтогаз" зараз має потребу в "негайному фінансовому оздоровленні і внутрішній реструктуризації".

Яценюк повідомив, що відповідний план уже розроблено, але він не може про нього розповісти, тому що йому "привласнено відповідний гриф".

Крім того, Яценюк розповів, що не встиг одержати залежність від влади, оскільки його "швидко збили".

"Тепер у мене немає абсолютної впевненості, що я завжди буду "крутим". Інстинкт самозбереження створює імунітет від хвороби владою. Перш ніж сісти в якесь крісло, варто задуматися, як будеш з нього вставати", - відзначив Яценюк.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування