Мороз обігнав "Нашу Україну" на 15 хвилин

Понеділок, 14 серпня 2006, 11:43

Спікер ВР Олександр Мороз стверджує, що 6 липня – в день його обрання головою парламенту - Партія регіонів і "Наша Україна" збиралися підписати коаліційну угоду.

"6 липня Партія регіонів і "Наша Україна" повинні були підписати коаліцію "двох". Вони спізнилися буквально на п'ятнадцять хвилин", - сказав він в інтерв'ю "Газета.ру".

"Почалася сесія, і ми оголосили іншу коаліцію, хоча в "Нашій Україні" всі були готові до підписання", - додав Мороз.

За словами спікера, він не боявся звинувачень у зраді, при цьому стверджує, що можливості зберегти коаліцію демократичних сил існували.

"Дійсно були, і я їх пропонував як президенту, так і представникам "Нашої України", БЮТ. Мова йшла про те, що фракція Соцпартії проголосувала б за будь-яку іншу кандидатуру на посаду голови Верховної Ради, крім Петра Порошенка", - пояснює Мороз.

"У випадку призначення його на посаду спікера планувався сценарій (я маю на увазі нашоукраїнців) руйнування коаліції демократичних сил для того, щоб назавжди розлучитися як із Блоком Юлії Тимошенко, так і знищити соціалістів", - додав він.

За словами Мороза, він "це все бачив, прораховував і відверто говорив "Нашій Україні" і президенту: візьміть будь-яку іншу кандидатуру на посаду спікера – Юрія Єханурова, Анатолія Кінаха, Романа Зварича, Бориса Тарасюка".

Спікер вважає, що "передбачався варіант конфлікту між Тимошенко і Порошенком, через що через три місяці уряду Тимошенко парламент оголосив би недовіру і відправив у відставку".

"Потім "Наша Україна" припускала почати формування коаліції з чистого листа з Партією регіонів. Тому в мене не було іншого вибору: або йти в політичне небуття, я маю на увазі Соцпартію, або робити те, що було необхідно для України – об'єднати "Нашу Україну" і Партію регіонів", - заявив Мороз.

За його словами, 7 липня "Тимошенко сама прийшла до нього, як би з повинною, стверджуючи, що це місце відразу треба було віддати соціалістам, і давайте тільки повертайтесь в коаліцію, ми ще раз вас висунемо і ще раз оберемо".

"Самі розумієте, що я міг відповісти на такі пропозиції. Коли ж Тимошенко зрозуміла, що при новій коаліції їй не доведеться бути прем'єр-міністром і, швидше за все, у перспективі такі умови не створяться ніколи, вона почала висувати проти мене різні звинувачення", - відзначив Мороз.

"Хоча мені здається, що зараз вона вже переключилася на Ющенка. Тому говорити про те, що я з кимсь зіпсував стосунки, не треба. Чи зміняться наміри Юлії Тимошенко - а в неї вони міняються не перший раз, - я до цього ставлюся спокійно, і мене це не хвилює", - додав він.

У той же час Мороз сказав, що спокійно сприймає звинувачення у підкупі його та інших членів СПУ представниками Партії регіонів.

"Це питання потрібно ставити Тимошенко, вона цю дурницю поширювала. Тимошенко фінансист і повинна добре розуміти, що грошові операції в таких обсягах, про які вона говорила, елементарно фіксуються. Чому ж вона дотепер не надала доказів?", - запитав спікер.

"На ваше питання добре відповіли в Партії регіонів: навіщо нам потрібно було купувати Мороза, коли він сам повинен був би нам платити за посаду спікера?", - додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News