Янукович потішить Кремль нафтопроводом Одеса-Броди

Понеділок, 14 серпня 2006, 16:16

Міністр палива й енергетики Юрій Бойко допускає можливість початку роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" у напрямку Бродів (в аверсному режимі) не раніше вересня 2008 року.

Про це він повідомив на прес-конференції після засідання Кабінету міністрів у понеділок, передає Обком з посиланням на Українські новини.

За словами Бойка, з врахуванням динаміки зростання видобутку нафти в Казахстані (10-12 млн. тонн на рік) і обсягу перекачування нафтопроводу "Баку-Тбілісі-Джейхан" (50 млн. тонн на рік), вільні ресурси для заповнення нафтопроводу "Одеса-Броди" для його роботи в прямому режимі з'являться не раніше, ніж через 2 роки.

Бойко додав, що на даний момент єдина можливість використання нафтопроводу - це прокачування російської нафти в напрямку Одеси, оскільки на сьогодні це найбільш вигідно.

"Що б там ні говорили, ні малювали бізнес-проекти (використання "Одеса-Броди" в аверсному режимі і добудування нафтопроводу до польського Плоцьку), поки не буде заповнено 50 млн. "Баку-Тбілісі-Джейхан", у нас не буде ресурсів для запуску "Одеса-Броди" в аверсному режимі", - сказав Бойко.

Як повідомлялося раніше, компанія "ТНК-ВР Україна" планує прокачати близько 6 млн. тонн нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди" у напрямку Одеси в 2006 році.

"Укртранснефть" прогнозувала початок роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" у напрямку Бродів (аверсному напрямку) у 2007 році.

15 березня експерти України, Польщі і Європейської комісії узгодили проект міжурядового україно-польського договору про добудування нафтопроводу "Одеса-Броди" до Плоцьку.

Міжнародний консорціум компаній рекомендує добудувати український нафтопровід "Одеса-Броди" до польського Ожехово.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування