Янукович поїде до Путіна за "несбывшимися иллюзиями"

Понеділок, 14 серпня 2006, 19:33

Політичні експерти не очікують від візиту прем’єра Віктора Януковича до Росії, що має відбутися у вівторок, конкретних рішень, проте вважають, що він допоможе налагодити більш дружні стосунки між двома країнами.

Так, директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко вважає, що “чогось особливого” від візиту Януковича до РФ чекати не варто, “адже візит носить ознайомчий характер”.

За його словами, “цей візит має розставити певні віхи, на які будуть орієнтуватися українські та російські урядовці при налагодженні подальшої співпраці".

"Думаю, що під час цього візиту буде поставлене ціле коло запитань, які будуть вирішуватися робочими групами на рівні міністерств”, - сказав політолог.

Водночас директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський вважає, що від візиту Януковича до Росії "варто чекати встановлення першого за останні роки на такому рівні контакту для вирішення ряду проблем, насамперед газової, та щодо торгівельних відносин між Україною і Росією”.

Однак політолог висловив думку, що “не варто чекати остаточних визначень – скоріш за все, буде доручення експертам та урядовцям розробити відповідні рішення”.

“Але ці перші перемовини дають реальний шанс на позитивне вирішення низки питань, що виникли між двома країнами”, - зазначив Погребинський.

Президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв також вважає, що під час візиту Януковича до Росії "гучних заяв чи проривів не буде”, адже, за словами експерта, “в центрі цього візиту - вирішення цілої низки робочих питань, зокрема проблем енергобезпеки не тільки України, але і Європи”.

На думку Єрмолаєва, друга проблема, яку має обговорити Янукович у Росії, - це питання, що постали у зв’язку з кризою СНД.

“Наступна складова – це перспективи нових інтеграційних проектів, які сьогодні реалізуються без України. Я не думаю, що пан Янукович буде брати на себе ініціативу створення союзів, але відбудеться спроба повернути Україну до діалогу в рамках цих проектів... Я не виключаю, що серед питань, які будуть обговорюватися, буде підготовка зустрічі двох президентів. Цілком можливо, що така зустріч може відбутися в Україні на запрошення української сторони”, - сказав Єрмолаєв.

Політолог Андрій Окара переконаний, що Москва буде намагатися знайти з Януковичем точки взаємодії.

"Я думаю, що візит Віктора Януковича продемонструє всі "несбывшиеся иллюзии" російських політиків.

Янукович буде вимушений пояснювати, чому він вимушений підтримувати інтеграцію до НАТО, чому він відмовився від тези про російську, як другу державну чи хоча б регіональну мову”, - зауважив Окара.

На його думку, “фактично це буде пошук нових точок дотику з російським політикумом. Коли півтора роки тому говорили, що Янукович – проросійський політик, то це був інший Янукович. Тепер Москва буде звикати і шукати точки взаємодії з новим Януковичем”.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування