Нацбанк не бачить причин для осіннього "гривньопаду"

Вівторок, 15 серпня 2006, 10:37

Національний банк вважає недоцільною девальвацію гривні.

Про це заявив перший заступник глави НБУ Анатолій Шаповалов, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

"Якщо ми за останні 3,5 місяці викупили (на міжбанку) 1 млрд. доларів надлишкової пропозиції, які передумови для девальвації? Ринок торгується з відхиленням максимум у 1%. Коливання йдуть у межах 5,0-5,05 грн./дол.", - відзначив Шаповалов.

"Тим більше за прогнозом, затвердженим на 2007 рік, експорт на 163 млн. доларів перевищить імпорт. Тому говорити про девальвацію некоректно", - додав він.

Шаповалов підкреслив, що обсяг золотовалютних резервів НБУ після скорочення за перші 4 місяці нинішнього року на більш ніж 1 млрд. гривень зараз наближається до рівня початку 2006 року.

У 2007 році НБУ вважає за доцільне підтримку середньорічного курсу гривні в межах 4,95-5,25 грн./дол.

"Є багато факторів, від яких буде залежати (курс гривні в 2007 році). І який дефіцит (держбюджету) затвердять, і джерела його покриття, а також якою буде вартість газу (у 2007)", - сказав Шаповалов.

Як відомо, за оцінками учасників валютного ринку, після призначення Віктора Януковича прем'єр-міністром можливе поетапне зниження курсу гривні до 5,2-5,3 грн./дол., що є вигідним для експортерів.

У той же час видання "Дело" повідомляє, що попит на долари і його зростання втричі спровокувала інформація про девальвацію гривні і зміну глави НБУ.

Видання пише, що раніше Нацбанк продав на міжбанку близько 2 млрд. дол. для задоволення стрімко зрослого попиту на іноземну валюту.

"Населення купило на 2 млрд. дол. більше, ніж продало", - повідомив Шаповалов.

Банкір пояснює, що Нацбанк змушений був викинути на ринок ці гроші, тому що під час виборчої кампанії і після неї заяви політиків про можливе здешевлення гривні призвели до великого сплеску попиту на долари.

При цьому Шаповалов нагадує, що Нацбанку вже вдалося купити тільки за останній місяць валюту на суму 1,04 млрд. дол.

Фінансисти кажуть: якщо так піде далі, в Україну будуть везти валюту так, як навесні, пише видання. Тоді, під час виборів у парламент, банки-оператори щодня давали ринку близько 37 мільйонів доларів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування