Росіяни побачили, що інтереси "донецьких" – не інтереси Росії

Середа, 16 серпня 2006, 14:58

Запровадження надто високих цін на газ для України може спровокувати підвищення ціни на газ для самої Росії з боку Туркменістану.

Такий висновок робить британський часопис Financial Times у статті "Київ прагне домовитися з Москвою про ціну на газ", повідомляє Бі-Бі-Сі.

На думку часопису, під час свого візиту до Росії прем'єр Віктор Янукович спробує розпочати процес покращення відносин з цією державою і запобігти подальшому зростанню цін на газ.

Financial Times цитує київського експерта Костянтина Бородіна, який прогнозує, що внаслідок приходу до влади пана Януковича можна буде спостерігати очевидне покращення у відносинах з Росією в енергетичній галузі. Однак, ну думку експерта, "прорив" станеться не скоро.

Газета звертає увагу на те, що напередодні українсько-російських переговорів президент Росії Путін обговорив співпрацю в енергетичній сфері з президентом Туркменістану Сапармуратом Ніязовим, що "підживило спекуляції про те, що російський провідник прагнув досягти домовленості з туркменськими постачальниками газу до того, як відбудеться зустріч з паном Януковичем".

Водночас російська "Независимая газета" пише, що "пальмами Януковичу буде легше схилити Путіна до газового компромісу".

"Однак газ - не єдина тема розмов в Сочі. Янукович обговорить з керівництвом Росії та інших країн участь України в Єдиному економічному просторі", - пише газета.

Ще одна російська газета, "Известия", зазначає, що, готуючись до зустрічі з російськими керівниками, Янукович "вирішив одразу попередити - поки він очолює уряд, українська газотраспортна система залишиться в державній власності".

"При цьому позиція Москви Януковичу прекрасно відома ще з часів створення спільного газотраспортного консорціуму - право доступу до чужої труби призводить до зниження цін. Янукович, відправляючись у Сочі, на моментальну перемогу навряд чи розраховує - нову газову ціну визначить тільки новий контракт", - пишуть "Известия".

Водночас "Российская газета" пише про те, як Янукович "принципово змінив свою позицію з теми НАТО, мови та федералізму".

"Для кращого розуміння політорієнтації нового глави уряду треба знати, що економічні інтереси так званого донецького клану ніяк не збігаються з інтересами Росії, якій не варто очікувати значних преференцій від прем'єрства Януковича", - пише газета.

"Хоча йому, вочевидь, доведеться розплатитися за активну підтримку Москви і за відмову від власних передвиборчих обіцянок, заради яких, власне кажучи, Росія й зробила його своїм фаворитом", - додає видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
Усі новини...