В Європі знають, що Януковичу ніхто не знизить ціну на газ

Четвер, 17 серпня 2006, 10:56

Україні не варто очікувати від Росії зниження ціни на газ, незважаючи на те, що до влади прийшов "набагато приязніший до Москви уряд".

Про це Бі-Бі-Сі заявив оглядач Стівен Ік, зазначивши, що багато українських аналітиків вважають, що Україна "має бути щасливою, якщо нинішню ціну вдасться утримати і впродовж наступного року".

Він також нагадав, що, вирушаючи на переговори, Янукович казав, що сподівається знизити ціну на один долар, але "після дискусій між російськими та українськими делегаціями в Сочі в пана Януковича була мало що сказати журналістам".

В той же час оглядач підкреслив, що Росія натякнула Україні та Білорусі, що перехід на повну ринкову ціну відбудеться вже наступного року.

"Газ лишається проблемою номер один в стосунках України з Росією. Російський Газпром каже, що всі його споживачі - і Україна серед них - мають перейти на ринкові ціни", повідомив Ік.

"Це означає подвоєння ціни, яку Україна платить зараз, на якомусь етапі у, певно, не такому вже й віддаленому майбутньому", - додав він.

Також він повідомив, що "програма ООН з розвитку вказує, що українська економіка лишається однією з найбрудніших та енергоємних у світі".

"Два стовпи української економіки - сталь та хімічна промисловість - найбільші пожирачі енергії і найбільші забруднювачі. Вони найбільш вразливі до політичного розбрату з Росією", - відзначає Ік.

"За останні кілька місяців найбільші індустріальні групи країни роблять поспішливі спроби зменшити споживання енергії. Віктор Пінчук, керівник корпорації "Інтерпайп", каже, що вже витратив 400 мільйонів доларів на енергозберігаючі технології цього року", - додав він.

Водночас він відзначає, що українська економіка "знову зростає, очікують, що цього року вона зросте на 5%, а прем’єр Янукович бачиться багатьма як більш-менш надійний варіант".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування