Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тарасюк зніме серіал про НАТО

Четвер, 17 серпня 2006, 12:20

У 2006 році Україна витратила більше 200 млн. грн. на зближення з НАТО.

За словами члена парламентського комітету з міжнародних зв'язків Ігоря Алексєєва, у нинішньому році уже виділено 188,9 млн. грн. на забезпечення участі України в миротворчих операціях, пише "Дело".

Крім того, конкретно на реалізацію Цільового плану Україна-НАТО на 2006 рік було виділено ще 10,5 млн. грн. Крім цього, за інформацією видання, на "роз'яснювальну роботу" про діяльність НАТО цього року було виділено 5,2 млн. грн.

Також безпосередньо Міністерство закордонних справ виділило 380 тис. грн. на зйомку десятисерійного фільму про НАТО "Свій чи чужий?".

За словами члена Партії регіонів Олексія Плотнікова, у випадку вступу до НАТО військово-промисловий комплекс України буде перебудований.

Однак, відзначає він, Україна зможе успішно конкурувати в області авіабудування: "Зокрема, натовці можуть бути зацікавлені у використанні літаків Ан-70 і Ан-74". Крім того, НАТО цікавиться українськими радіолокаційними системами і танками.

У свою чергу Алексєєв стверджує, що НАТО взагалі не зацікавлене в розвитку українського ВПК: "Нас переведуть на натовські стандарти озброєння. Дадуть величезні довгострокові кредити на імпортування зброї, і українська оборонка незабаром "сідає на голку" військових замовлень".

В результаті, на думку депутата, українські промисловці, зокрема, "Южмаш" або суднобудівні підприємства, будуть позбавлені замовлень, що викличе хвилю безробіття.

У випадку вступу до НАТО бюджетні асигнування українського ВПК не зміняться, каже Гуцал. "У нас закладені 2% ВВП на його фінансування. Приблизно в таких межах і НАТО рекомендує своїм членам виділяти на оборону", - пояснює він.

За словами Алексєєва, український ВПК в основному розрахований на експорт у Росію: "Основний замовник і оператор в області технічного розвитку ВПК - це країни СНД і Росія".

У випадку вступу до НАТО, на думку Алексєєва, спільне виробництво припиниться. Однак, сказав Гуцал, уже зараз Росія і так переводить деякі системи виробництва озброєнь на те, щоб повністю організовувати замкнуті цикли в себе.

Зі свого боку посол США в Україні Вільям Тейлор відзначив, що формат розвитку відносин з НАТО залежить тільки від України: "Український уряд сам вирішує, як йому будувати відносини з Альянсом. Ми будемо працювати з будь-яким урядом, що обраний демократичним шляхом".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: