Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ сказали залишити інтернет у спокої

П'ятниця, 18 серпня 2006, 11:02

Міністерство юстиції скасувало наказ колишнього Держкомзв'язку про обов'язковий моніторинг інтернет-трафіку в мережах провайдерів, що обслуговують держоргани.

Рішення Мін'юсту датовано 4 серпня, повідомляє в п'ятницю Комерсант-Україна.

"Так, цей наказ скасований і документи відіслані в Мінтранс, який може опротестувати це рішення протягом десяти днів", – розповів один зі співробітників Міністерства юстиції.

Таким чином спецслужби, що ініціювали у свій час прийняття зазначеного документу, позбавлено єдиної можливості легально відслідковувати переписку користувачів електронною поштою та їх статистику з відвідування інтернет-сайтів.

Як відомо, Держкомзв'язку (нині – держдепартамент у Мінтрансі) прийняв 17 червня 2002 року наказ №122, що зобов'язував всіх інтернет-провайдерів, що надають свої послуги держорганам, встановити на своїй мережі і за власний рахунок обладнання для моніторингу.

За даними держдепартаменту зв'язку й інформатизації Мінтрансу, ці умови виконали "Укртелеком" (у Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Львівській, Одеській областях і в АР Крим), "Голден Телеком", "Адамант", "Сіті Нет", "Лакі Нет", "УкрСат", "Елвісті", "Глобал Юкрейн", "Інфоком".

Одержати в Мінтрансі відповідь на питання про подальшу долю 122-го наказу в четвер не вдалося. Виконуючий обов'язки заступника міністра транспорту і зв'язку Василь Гандабура заявив, що не знає про рішення міністерства.

"Якщо Мін'юст скасував наказ, можливо, він не відповідає законодавству. Можна зрозуміти невдоволення провайдерів цим документом, адже вони боялися повторення в нас ситуації, що склалася в Китаї, де моніториться буквально весь інтернет-трафік", – відзначив Гандабура.

Глава правління інтернет-асоціації України Тетяна Попова вважає, що "тепер усі провайдери мають рівні права на участь у тендерах з підключення держорганів до інтернету".

Про необхідність законодавчого врегулювання моніторингу телекомунікацій заявили представники спецслужб, однак експерти прогнозують, що їхні ініціативи можуть наштовхнутися на протидію нового уряду.

"Рішення про скасування контролю за поштою чиновників з боку спецслужб не випадково було прийнято в той момент, коли сформований новий Кабінет міністрів", – переконаний аналітик консалтингової компанії R&J Investments Володимир Плотніков.

"Минулого разу, коли Віктор Янукович був при владі, він також максимально обмежив роботу спецслужб у Кабміні. Це не дозволило у свій час СБУ і МВС знайти істотні докази порушень закону з боку минулого уряду", - пояснив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...