Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати перевірять, куди Івченко подів нафтогазівські мільйони

П'ятниця, 18 серпня 2006, 11:14

З початком роботи Верховної Ради у вересні слідча комісія з перевірки порушень законодавства на енергетичному ринку має намір оприлюднити документи, що свідчать про махінації колишнім керівництвом НАК "Нафтогаз України".

Про це повідомив "Делу" заступник голови комісії Володимир Сівкович.

За його словами, у процесі розслідування ситуації в НАК виявлені факти "великої крадіжки оборотних коштів компанії з боку керівників НАК і його дочірніх структур — "Укргазвидобування", "Газ-тепло" і низки інших".

"Близько 40% доходів компанія витрачала за сумнівними і неефективними схемами", - сказав Сівкович.

За його словами, були виявлені "регулярні фіктивні схеми з витягу коштів компанії через банківські сертифікати, дисконтивні борги, крадіжку у вигляді оренди неіснуючих будинків на 10 млн. грн., вимивання сотень мільйонів з боку облгазів і т.д.".

Як повідомив Сівкович, комісія має на руках усі відповідні документи, що будуть озвучені офіційно в парламенті у вересні.

За словами депутата, також було виявлено, що на керівні посади були призначені люди без фахової освіти.

"Ми знайшли і колишніх керівників колгоспів, і просто цілі родини родичів вищих начальників", — сказав депутат.

Водночас екс-голова парламентського комітету з ПЕК Олександр Гудима висловив думку, що перепрофілювання НАК може означати, що "такі люди як Клюєв і Бойко зовсім не проти розпочати розподіл НАК на окремі компанії і деякі активи просто пустити на приватизацію".

Екс-міністр економіки, депутат від фракції БЮТ Сергій Терьохін вважає, що перепрофілювання НАК може мати на меті намір нового уряду продати частину компанії в рахунок оплати її поточного боргу.

При цьому депутат звернув увагу на той факт, що російський "Газпром" викупив кредити НАК, які екс-голова "Нафтогазу" Олексій Івченко брав у Deutsche Bank.

Як відомо, раніше голова НАК Юрій Бойко заявляв, що в зв'язку з втратою "Нафтогазом" більшої частини вітчизняного газового ринку і приходом нової компанії "Укргаз-Енерго" новий уряд перепрофілює роботу компанії, і пріоритетом для неї стане робота на нафторинку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...