Янукович вирішив поховати "справу" Тимошенко

П'ятниця, 18 серпня 2006, 11:53

Кабінет міністрів направив до Фонд держмайна, Генпрокуратури і МВС лист із вимогою переглянути й у випадку відсутності достатніх підстав припинити всі розслідування, пов'язані із законністю приватизації промислових підприємств.

Таким чином, претензії можуть бути зняті як мінімум з 12 промислових підприємств, приватизованих за останні десять років, повідомляє Комерсант-Україна.

За словами високопоставленого джерела в апараті уряду, "лист був спрямований ще в суботу".

Джерело також відзначило, що уряд стурбований можливим погіршенням інвестиційного клімату і має намір узагалі відмовитися від перегляду результатів продажів держпідприємств, проведених за останні десять років.

"Ми знаємо, що звернення такого роду у Фонд держмайна готувалося", – підтвердили в прес-службі Кабінету міністрів.

У той же час у Фонді держмайна стверджують, що більше не мають наміру переглядати результати приватизаційних конкурсів: "Ми не плануємо аналізувати законність конкурсів з приватизації промислових підприємств".

"Але закон України зобов'язує нас контролювати виконання умов договорів купівлі-продажу. І якщо вони не виконуються, то тоді через суд фонд буде зобов'язаний домагатися розірвання цих договорів", – повідомила начальник прес-служби ФДМ Ніна Яворська.

Разом з тим, повідомляє видання, ФДМ і Генпрокуратура мають претензії як мінімум до 12 промислових підприємств, найбільші з яких – ВАТ "Лукор", ВАТ "Черкаське об'єднання "Азот'" і ЗАТ "Укртатнафта".

Експерти вважають, що ініціатива уряду означає намір домогтися повного припинення реприватизації в Україні.

"Реприватизаційні процеси часто проводилися з метою політичної розправи, як у випадку з "Криворіжсталлю", або як замовлення компаній-рейдерів, як у випадку з черкаським "Азотом", - вважає директор Інституту приватизації власності й інвестицій Олександр Рябченко.

"Подібні дії Генпрокуратури і ФДМ не додавали Україні іміджу на Заході і приводили до відтоку інвестицій з України. Не дивно тому, що новий Кабмін вирішив припинити наїзди на інвесторів і письмово повідомив про це Генпрокуратуру і ФДМ. По суті, цей лист означає припинення реприватизації в країні", - додав він.

Як відомо, раніше член Партії регіонів Ринат Ахметов заявив: "Вони (команда Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко) виступали за свободу приватної власності, а хіба реприватизація – це повага права приватної власності?".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...