Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогазу" поки вистачає грошей від транзиту

П'ятниця, 18 серпня 2006, 14:53

Голова НАК "Нафтогаз України" Володимир Шелудченко спростовує твердження екс-міністра економіки Арсенія Яценюка про збитковість діяльності з транзиту російського природного газу територією країни.

Він сказав, що діюча з 1 січня 2006 року ставка за транзит природного газу територією України в розмірі 1,6 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км відстані забезпечує прибутковість цього виду діяльності компанії, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Однак у випадку підвищення ціни закупівлі імпортного природного газу, що використовується для технологічних потреб газотранспортної системи, існуючий розмір ставки за транзит необхідно буде підвищувати", - відзначив Шелудченко.

Загальні витрати "Нафтогазу України" на забезпечення транзиту газу територією України з урахуванням рентних платежів, за даними компанії, складають 1,623 млрд. дол. на рік, або 1,21 дол. на 1 тис. куб. м на 100 км відстані.

Відповідно, розрахунковий прибуток "Нафтогазу України" від транзиту 1 тис. куб. м газу на 100 км відстані складає 0,39 дол. З огляду на обсяги транзиту, прибуток НАК від надання цієї послуги може складати близько 508 млн. дол. на рік.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні компанії країни і є монополістом з імпорту-експорту, транзиту і збереженню в підземних сховищах природного газу, а також з транзиту нафти територією України.

У той же час представник "РосУкрЕнерго" повідомив, що "Нафтогаз України" погасив цій компанії 49,6 млн. дол. із 371,789 млн. дол. простроченої заборгованості за поставлений у першому кварталі 2006 року газ.

Як відомо, ексклюзивний постачальник імпортного природного газу в Україну "РосУкрЕнерго" вимагав від НАК до 15 серпня сплатити борг у 372 млн. дол., у протилежному випадку залишаючи за собою право звернутися в суд (Арбітражний інститут торговельної палати Стокгольму).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
08:25
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
08:18
фото Росіяни гатили по Нікопольщині: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
Усі новини...