Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бойко "здає" українські облгази Росії?

Понеділок, 21 серпня 2006, 10:58

Міністр палива й енергетики Юрій Бойко повністю виключає можливість будь-яких форм передачі української газотранспортної системи в керування Росії.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Бізнес", повідомляє прес-служба Мінпаливенерго.

"Навіщо здавати щось у концесію? По суті, найбільша проблема ГТС України – тільки недостатнє фінансування. Інших проблем там немає: завантаження повне, персонал висококваліфікований і т.д. Ми цілком можемо керувати системою самі", - сказав міністр.

При цьому Бойко відзначив, що Росія завжди виявляла підвищену цікавість до газотранспортної системи України.

Однак, на його думку, росіяни розуміють, що варіант оренди, концесії, передачі в управління української ГТС неприйнятний в силу "заполітизованості" питання.

"Економічні виграші Росії від можливого управління не співвідносні з необоротною хвилею політичного обурення, від чого може постраждати весь цей бізнес", - вважає міністр.

Крім того Бойко повідомив, що співробітництво з Росією в рамках розвитку ГТС – це, у першу чергу, створення ресурсної бази з наповнення труби.

За даними міністра, оцінка вартості української ГТС сьогодні за найскромнішими підрахунками коливається від 20 до 50 млрд. дол. На модернізацію системи необхідно до 500 млн. дол. на рік.

У той же час міністр повідомив, що Україна має намір домагатися права на розробку родовищ газу в Росії для своїх компаній.

"Ви знаєте, що через спільне підприємство "УкрГазЕнерго" Росія зайшла на ринок торгівлі газом в Україні", - відзначив Бойко.

За його словами, "ми сьогодні пропонуємо Росії абсолютно цивілізований шлях для того, щоб вийти на кінцевого споживача – це придбання пакетів "облгазів", тобто придбання роздрібних мереж із продажу газу".

"У відповідь ми пропонуємо, щоб цьому СП були надані права на розробку нових родовищ", - додав міністр.

При цьому він відзначив, що в такому випадку СП мало б і ресурс, і транзит газу, і його збут в Україні: "Це вигідно обом сторонам".

Бойко також висловив упевненість, що російські партнери близькі до розуміння вигідності цієї пропозиції.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування