У президента забирають останні повноваження?

Понеділок, 21 серпня 2006, 17:16

Депутат Микола Рудьковський пропонує Верховній Раді затвердити обрання і звільнення глав судів та їхніх заступників шляхом таємного голосування більшості від загальної кількості суддів відповідного суду.

Про це сказано в законопроекті № 1285 "Про внесення змін у деякі закони України щодо розширення суддівського самоврядування шляхом обрання суддів на адміністративні посади зборами суддів".

У законопроекті пропонується скасувати призначення і звільнення глав судів і їхніх заступників президентом за представленням голови Верховного Суду і на підставі рекомендації Ради суддів.

Також законопроект передбачає, що рішення зборів суддів невідкладно направляються в Раду суддів для призначення або дострокового звільнення з адміністративної посади.

Рада суддів не має права відмовити в призначенні або звільненні обраних або відкликаного за рішенням суддів судді.

Без згоди зборів суддів суддя відповідного місцевого суду може бути достроково звільнений з адміністративної посади тільки у випадку залучення його до дисциплінарної відповідальності відповідною кваліфікаційною комісією суддів або Вищою радою юстиції.

Як відомо, у травні президент Віктор Ющенко схвалив Концепцію вдосконалення судової системи, що передбачає створення в майбутньому на основі загальних судів карних судів, а на основі загальних і господарських судів - громадських судів.

Концепція передбачає ліквідацію системи військових судів, формування системи адміністративних судів, реформування системи підбору і дисциплінарної відповідальності суддів, а також врегулювання питань забезпечення діяльності судів і суміжних інститутів.

Обком з посиланням на Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News