Мороз зробить із депутатів коней і не дасть води на "Кока-Колу"

Вівторок, 22 серпня 2006, 12:47

Спікер Олександр Мороз вважає, що робота Верховної Ради потребує "повної перебудови".

У своїй статті, поширеній у вівторок прес-службою парламенту, він обіцяє використовувати всі повноваження керівника Верховної Ради, щоб законодавча робота набула якісно іншого змісту.

За його словами, "іти попереднім курсом не можна", оскільки "це броунівський рух, за якого проблеми виникатимуть одна за одною, і подолати їх попередніми методами неможливо".

"Надію на успіх вселяє те, що ті ж проблеми постали і перед урядом. В умовах парламентсько-президентської форми правління ці проблеми стають спільними", - пише Мороз.

За його словами, "попередній аналіз ситуації переконує в тому, що склад двох вищих гілок влади збережеться принаймні п’ять років". Тому Мороз підкреслює необхідність співпраці із Кабінетом міністрів.

На думку спікера, в основу перебудови парламенту має лягти реалізація засад Універсалу національної єдності та забезпечення плану роботи Кабміну на 5 років.

Мороз наголошує, що "робочими конячками" мусять стати усі депутати, які зобов’язані працювати ініціативно. "Зовні це мало б проявлятись у високій явці депутатів під час пленарних засідань, у конструктивній професійній дискусії", - пише спікер.

На його думку, потребує запровадження практика громадських слухань законопроектів на місцях. Мороз також підкреслив необхідність розмежування влади та бізнесу.

Спікер відзначив необхідність швидкої підготовки великої групи законів, щодо діяльності органів місцевого самоврядування і державних адміністрацій, податкової та бюджетної системи, прав опозиції в центрі і на місцях, прав та обов’язків політичних партій та їхніх регіональних структур, громадських організацій.

На думку Мороза, негайного юридичного врегулювання потребує діяльність державних і недержавних монополій, затвердження програми розвитку промисловості України, земельне питання.

"Хіба можна не бачити біду, яку на очах мільйонів накликають бажаючі освоїти під забудову багатими котеджами береги Дніпра та інших річок?", - запитує Мороз.

"Треба пам’ятати, що наші багатства великі, але не безкінечні. Не можна на догоду, наприклад, "Кока-Колі" "садити" її завод на підземний стратегічний запас прісної води. І це безцінне багатство, яке належить усім, в тому числі ще не народженим, конвертувати в пляшки червоного напою, що дають супербариші власникам відомої фірми", - пише він.

На думку Мороза, "іншим має стати і зміст роботи Апарату Верховної Ради, зокрема, секретаріатів комітетів і фракцій".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування