Німеччина виправдала українських "викрадачів" грошей остарбайтерів

Вівторок, 22 серпня 2006, 16:41

Верховний суд Німеччини визнав колишнього голову Градобанку Віктора Жердицького, а також колишнього голову правління НАК "Нафтогаз України" Ігоря Діденка невинними у справі про порушення Градобанку при видачі кредиту українській компанії "Хорда".

Про це журналістам на прес-конференції у вівторок у Києві повідомили сам Жердицький та адвокати Сергій Власенко й Ульріх Цигерт, які представляли в суді інтереси Діденка.

Основним предметом обвинувачення були порушення при видачі кредиту, виданого Градобанком компанії "Хорда", президентом якої був Діденко, а також пізніше до справи було долучене обвинувачення у зловживанні довірою й нецільовому використанні коштів, які призначалися для виплати компенсації остарбайтерам.

Після чотирирічного розгляду справи й 172 судових засідань земельний суд у Гільдесгайме (Німеччина) установив, що ніякого відношення ця справа до остарбайтерського фонду не має, однак продовжував наполягати на порушеннях при видачі кредиту компанії "Хорда".

"Обвинувачення було зовсім не в розкраданні коштів остарбайтерів, і тримали нас у в'язниці не за гроші остарбайтерів, а за те, що Градобанк видав кредит українській фірмі на території України, що називалася "Хорда", і ця українська компанія ввійшла в цементну промисловість Німеччини... І саме так суть цього кредиту й була об'єктом розгляду протягом 4 років", - зазначив Жердицький.

У результаті, після апеляції у Верховному суді Німеччини цей вирок було анульовано, а також було поставлено під сумнів юрисдикцію цієї справи німецькому правосуддю.

Як повідомлялося, у червні 2004 року земельний суд у Гільдесгайме (Німеччина) присудив Жердицького до 5 років й 10 місяців позбавлення волі за зловживання довірою й нецільове використання 4 млн. німецьких марок, які призначалися для виплати компенсацій остарбайтерам.

Жердицький сказав, що Німеччина пояснила своє втручання в цю справу наявністю кореспондентських рахунків "Градобанку" у німецьких банках.

Жердицький з 2000 року перебував у слідчому ізоляторі в Німеччині за обвинуваченням у присвоєнні грошей остарбайтерів.

В 1996 році очолюваний ним Градобанк за трастовим договором з фондом "Взаєморозуміння й примирення", що здійснює виплати грошових компенсацій остарбайтерам, одержав 100 млн. німецьких марок.

Жердицький обвинувачувався в присвоєнні цих грошей через банкрутство банку, однак заперечував ці обвинувачення.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування