Кучму писали на звичайний диктофон, а втеча Пукача до Ізраїлю не доведена

Середа, 23 серпня 2006, 14:05

Заступник голови СБУ Іван Герасимович стверджує, що екс-майор Микола Мельниченко записував розмови в кабінеті президента Леоніда Кучми на звичайні диктофони.

Про це він сказав в інтерв'ю щотижневику "Контракти".

На питання, чи всі плівки Мельниченка автентичні, Герасимович відповів заперечно.

З приводу того, яким чином екс-майорові вдалося виїхати за кордон перед початком касетного скандалу, Герасимович зазначив: "Залізна завіса" часів КДБ вже в минулому".

"Мельниченко одержав закордонний паспорт із порушенням встановлених процедур, відкрив чеську візу, доїхав на автомобілі до Львова, пересів в автобус, перетнув польський кордон, де його зустріли і перевезли в Чехію", - сказав заступник голови СБУ.

"До речі, служба президентської охорони ще до скандалу повинна була звернути увагу на Мельниченка, який заявляв керівництву про бажання виїхати за кордон, а після одержання відмови наполягав на своєму", - додав він.

Щодо причетності до подій 2000-2001 років іноземних спецслужб Герасимович сказав, що "ніяких ознак роботи спецслужб з підготовки касетного скандалу виявлено не було, хоча відповідна версія відпрацьовувалася ледве не в першу чергу".

На питання про те, наскільки реально знайти замовників убивства Георгія Гонгадзе після смерті екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, Герасимович зауважив, що "градація виконавців і замовників у цій справі досить умовна".

"Той же Мельниченко переконує, що Кучма - не замовник, і обвинувачує іншого політика. Можливо, президент Кучма був незадоволений статтями журналіста Георгія Гонгадзе. Але невдоволення - не підстава убивати", - відзначає заступник голови СБУ.

"Якщо він говорив "розібратися", то цілком імовірно, що на якомусь етапі ситуація могла вийти з-під контролю, тобто версія про "ексцес виконавців" цілком має право на існування", - додав він.

За словами Герасимовича, "обвинувачувані, що дають зараз свідчення в суді, дотепер стверджують, що наказу вбивати Гонгадзе не одержували".

"Чому Пукач власноруч задушив Гонгадзе, як вони говорять, - може розповісти тільки сам генерал Пукач", - відзначає він, при цьому додаючи, що "якось не віриться, що досвідчений генерал міліції втратив контроль над собою і задушив відомого журналіста".

На питання, чи вірить він у те, що президента Кучму просто підставили, спровокувавши на різкі висловлення на адресу Гонгадзе, Герасимович відповів: "Не можу сказати, що саме ця версія найбільш обґрунтована".

У той же час на питання, хто, за його інформацією, допоміг Пукачу втекти в Ізраїль, Герасимович сказав: "За моєю інформацією, ніхто не довів, що Пукач переховувався в Ізраїлі".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування