Лазаренка посадять на 18 років?

П'ятниця, 25 серпня 2006, 16:54

Окружний суд Сан-Франциско у п’ятницю має винести вирок у справі колишнього прем'єра України Павла Лазаренка.

Як пише Associated Press, прокурори наполягають на максимальному покаранні для нього у вигляді 18 років ув’язнення, а також відшкодування більш ніж 66 мільйонів доларів.

"Поведінка звинувачуваного була нечуваною, він використовував своє становище, щоб привласнити десятки мільйонів за рахунок українців, а потім намагався використати нашу банківську систему для прикриття своїх незаконних дій", - зазначив федеральний прокурор Пітер Аксельрод.

Разом з тим, адвокати екс-прем'єра наполягають на 4-річному ув’язненні для свого підзахисного. Один з трьох адвокатів Лазаренка Дорон Вайнберг назвав пропозиції прокурорів "драконівськими".

Адвокати переконують, що обвинувачення було політично мотивованим і що політичні вороги Лазаренка приховали докази, які могли б виправдати його.

Водночас сам екс-прем'єр стверджує, що заробив свої доходи легально в часи, коли його країна після розпаду Радянського Союзу вийшла на нову законодавчо неврегульовану ринкову економіку.

Як повідомлялося, навесні цього року Лазаренко був обраний депутатом Дніпропетровської облради.

Лазаренко попросив політичного притулку в США у 1999 році під час президентської кампанії в Україні, стверджуючи, що на нього готувалися три замахи. Водночас уряд США арештував його.

У США Лазаренко звинувачується у використанні службового становища для створення підпільної міжнародної мережі банківських рахунків для відмивання доходів, отриманих за допомогою тіньових схем від природного газу, агробізнесу, нерухомості та іншого бізнесу в Україні. Його звинувачують у перерахуванні 114 мільйонів доларів до банків США, переважно розташованих у Сан-Франциско.

В очікуванні процесу екс-прем'єр провів за ґратами більше чотирьох років, а в червні 2004 року був випущений під заставу в 86 мільйонів доларів. Зараз Лазаренко проживає в Сан-Франциско під домашнім арештом.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування