Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україну просять визначитися, куди себе тягти

Субота, 26 серпня 2006, 12:19

Світове співтовариство очікує від України чіткої позиції щодо вступу до НАТО та Світової організації торгівлі.

Про це заявив міністр закордонних справ Словаччини Ян Кубіш в інтерв’ю тижневику "Дзеркало тижня", опублікованому в суботу.

"Всі ми, партнери України, хотіли б отримати ясність у тому, яку позицію займає ваша країна стосовно цих двох організацій — НАТО і СОТ", - наголосив він.

За словами Кубіша, якщо Україна матиме бажання приєднатися до плану дій щодо членства в НАТО, альянс буде готовий підтримати цю ініціативу.

"Будьте впевнені, у лавах Організації Північноатлантичного договору достатньо держав, готових допомагати Україні у реалізації її намірів. Але все залежить насамперед від бажання української сторони", - підкреслив він.

"Нам необхідно чітко знати позицію політичних сил, які сьогодні керують країною. Оскільки є різночитання, розбіжності, діаметрально протилежні думки, то нам складніше працювати. І, природно, це не допомагає вам досягти мети", - сказав міністр.

Кубіш зазначив, що у переговорах із українським міністром закордонних справ Борисом Тарасюком та першим віце-прем’єром Миколою Азаровим він акцентував увагу на тому, щоб від України "ішло єдине послання, оскільки нам треба потім працювати".

"Для нас дуже важливо, щоб це послання не викликало різночитань і не давало приводу сумніватися. І мені здалося, мої партнери по переговорах добре зрозуміли, про що я кажу", - сказав він.

За його словами, у співпраці з НАТО мова йде про "певні формальні кроки", і перший крок має зробити Україна.

Кубіш зазначив, що цей крок мусить повністю вписуватися в положення універсалу національної єдності, "які, хоч щось і недоговорюють, але все ж таки про щось говорять". За його словами, універсал – "це хоч і компромісний, але консенсусний документ усіх політичних сил".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування