Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пересічних українців чекають газовий та бензиновий удари?

Вівторок, 29 серпня 2006, 12:09
Зростання ціни російського газу наступного року до 135 доларів за тисячу кубометрів за рахунок створеного урядом стабілізаційного фонду не здатне компенсувати зростання витрат на паливо для населення.

Таку думку висловив екс-голова парламентського підкомітету з газової промисловості Олесь Гудима, повідомляє Німецька хвиля.

Він зазначив, що заява першого віце-прем'єра Миколи Азарова (вартість газу для України на 2007 рік буде на рівні 135 дол.) суперечить попереднім прогнозам Віктора Януковича, який після переговорів з керівництвом Росії обіцяв передбачувану цінову політику з боку Москви та несуттєве зростання газових цін.

Також Гудима заявив, що уряд Януковича дбає насамперед про металургійну та хімічну галузі, для яких гранично рентабельною є ціна газу в 150-170 доларів.

За оцінками експерта, населення вже цієї осені має додатково сплачувати за газ до 5 млрд. гривень, а в разі подальшої дорожнечі газу з 1 січня до 135 доларів – в півтора рази більше.

Водночас експерти ринку вважають, що підписаний урядом та нафтотрейдерами меморандум мало враховує інтереси споживачів пального і надає забагато пільг виробникам, повідомляє ICTV.

"Сам процес підписання меморандуму був досить хибним: зустрілись 5-6 бізнесменів з Януковичем і про щось домовились. А 50 млн. українських громадян не були ніяким чином представлені", - заявив виконавчий секретар Асоціації споживачів нафтопродуктів Ігор Луценко.

В свою чергу керівник аналітичного агентства Сергій Куюн зазначив, що, вводячи податки на імпорт, уряд змусить заплатити українців за модернізацію нафтопереробних заводів.

"У Європі усі знають – 2009 рік – переходимо на Євро-6, не встигаєш модернізуватися – йдеш з ринку. У нас же це не було зроблено з низки причин. Думаю, це пов'язано з непрофесіоналізмом наших керівників", - підкреслив експерт.

Як повідомляє канал, до минулого року "урядовці створювали тепличні умови для заробляння чималих прибутків, але власники протягом багатьох років не поспішали витрачатися на модернізацію. Ймовірно, саме на ці пільги очікують Ігор Коломойський та Муса Бажаєв, аби реконструювати відсталі два західноукраїнські та херсонський заводи".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування