Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Януковичу не вдасться зв'язати руки Ющенку. Тільки через Мороза

Середа, 30 серпня 2006, 16:34

Ухвалення постанови Кабміну про заборону президенту давати доручення уряду не звузить права Віктора Ющенка.

Таку думку журналістам висловив радник президента Ігор Коліушко під час засідання Кабміну, де, за його словами, було ухвалено відповідну постанову.

"На мою думку, принципових змін не відбулося. Постанова уряду приводить регламент Кабміну у відповідність до зміненої Конституції", - зазначив радник президента.

"Ніде в законодавстві не було врегульовано право президента давати доручення Кабміну. Може, в регламенті уряду і була ця норма, але тепер вона вилучена", - пояснив він.

Водночас Коліушко додав, що "регламент уряду – це не той документ, яким керується президент, який звужує або розширює його права".

"За Конституцією, для Кабміну є обов'язковими акти президента", - сказав радник Ющенка.

Він пояснив, що, наприклад, після ухвалення постанови уряду обмежується право Ющенка писати на зверненнях до нього резолюції з дорученням уряду розібратися, але при цьому залишається право видавати укази з дорученнями уряду.

Також Коліушко додав, що проект постанови був неправильно інтерпретований у ЗМІ: "Це брєд – про що писали у газетах. Сьогодні півдня всі у Секретаріаті президента відповідали на це питання".

При цьому радник президента підкреслив, що "сьогодні Лавринович категорично заперечив слова, які йому приписали".

У свою чергу міністр юстиції Роман Зварич зазначив, що "єдиний нормативно правовий акт, який визначає повноваження президента – це Конституція України".

"У цьому документі є одна лише стаття (стаття 106), яка містить повний перелік компетенції президента", - пояснив він.

"Тому ніхто, ні ВР, ні Кабмін не можуть, ані звужувати, ані поширювати ці компетенції. І рішення, яке було прийнято, повністю відповідає Конституції", - додав Зварич.

"Міністри зобов'язані виконувати укази президента, видані в межах його компетенції", - уточнив він.

За словами Зварича, така сама норма виписана в проекті закону про Кабмін в розділі щодо співпраці Кабміну з інститутом президентства, при цьому він додав, що "ВР може це (зміну прав президента) зробити, але лише в порядку внесення змін до Конституції".

***
Коліушко також повідомив, що уряд відклав розгляд проекту закону про Кабінет міністрів. "В Секретаріату президента напрацьована своя редакція закону, і ми протягом 2 тижнів будемо шукати компроміс", - додав радник Ющенка.

За його словами, проект закону, напрацьований на Банковій, є ширшим за змістом, ніж редакція, запропонована урядом: "Ми одним законом пропонуємо вирішити всі питання стосунків уряду і міністерств".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування