Міжнародні економісти побоюються, що Янукович заверне Україну назад

Четвер, 31 серпня 2006, 10:25

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's вважає слабкими перспективи проведення реформ в Україні і не виключає повернення політичного курсу назад.

Про це сказано в повідомленні S&P, переданому Українським новинам.

Водночас агентство підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг України з зобов'язань в іноземній валюті на рівні ВВ- та довгостроковий кредитний рейтинг України з зобов'язань в національній валюті на рівні ВВ, а також короткострокові рейтинги на рівні В.

"Через те, що економіка країни, як і раніше, розвивається швидше, ніж очікувалося, а політична обстановка стабілізувалася", - сказано в повідомленні.

За оцінками S&P, економічне зростання в Україні в 2006 році становитиме 5,6%, а показники, пов'язані з прямими іноземними інвестиціями й експортом, також перевищать колишні оцінні цифри.

"Нарешті сформована урядова більшість має поліпшити настрої інвесторів і зменшити політичну невизначеність", - сказано в повідомленні.

У той же час агентство зазначає, що порівняно низький рівень добробуту й політичні ризики обмежують рівень рейтингу.

"Протиборче політичне оточення й поляризоване суспільство продовжують негативно впливати на кредитоспроможність країни, оскільки вони зменшують стабільність і передбачуваність політичного курсу", - сказано в повідомленні.

"Перспективи твердого й послідовного здійснення реформ у середньостроковому періоді залишаються порівняно слабкими, у той час як ризики раптового повороту політичного курсу назад - досить істотними", - зазначає S&P.

Економічними ризиками для України S&P вважає можливе підвищення Росією цін на газ, а також невисоку ймовірність здійснення новим урядом структурних економічних реформ.

"Позитивний економічний розвиток в 2006 році може бути підірвано майбутнім збільшенням цін на газ, що надходить із Росії. І хоча новий уряд привносить настільки необхідну Україні політичну стабільність, він навряд чи буде здійснювати радикальні структурні реформи економіки", - сказано в повідомленні.

S&P допускає перегляд прогнозу рейтингу України зі "стабільного" на "негативний" у разі, якщо уряд буде проводити політику значних податково-бюджетних послаблень і збільшення зовнішньоекономічної нестійкості.

Відповідно до рейтингової шкали S&P, кредитні рейтинги групи ВВ свідчать про те, що кредитоспроможність емітента перебуває в безпеці у короткостроковій перспективі, однак має більш високу чутливість до впливу несприятливих змін у комерційних, фінансових й економічних умовах.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування