"Комерсант" змінив власника і може стати рупором "Газпрому"

Четвер, 31 серпня 2006, 11:00

Співвласник холдингу "Металлоинвест" Алішер Усманов придбав ЗАТ "Видавничий дім Коммерсантъ".

Ця угода стала найбільшою на російському видавничому ринку, її сума склала близько $300 млн. Раніше власник "Комерсанта" Бадрі Патаркацишвілі оцінював "Комерсант" у $150-160 мільйонів.

Усманов придбав як ЗМІ, так і нерухомість, що належить "Комерсант", загальною площею 7,5 тис. кв. м. у Москві і Санкт-Петербурзі.

ЗАТ "Коммерсантъ" видає однойменну газету, журнали "Власть" і "Деньги", володіє дванадцятьма регіональними компаніями, ЗАТ "Коммерсантъ. Інк-прес", ЗАТ "Видавничий дім 'Молоток'" і ТОВ "Коммерсантъ-Украина". Обсяг продажів у 2005 році склав $64 млн, чистий прибуток – $13,1 млн. У 2006 році прогнозований виторг – $70,4 млн, а чистий прибуток – $15 млн.

"Комерсант" записаний на особисту компанію Усманова "Медиахолдинг", зареєстровану за кордоном. За словами Усманова, він купив "Комерсант" на свої особисті гроші, і угода не має ніякого відношення до "Газпрому".

Тим часом, газета Ведомости публікує інформацію, отриману від джерела з оточення Патаркацишвілі, яке припускає, що через якийсь час Усманов може продати ВД якійсь з держструктур, наприклад "Газпром-Медіа".

Джерело, близьке до "Газпрому", сказало, що в майбутньому "Газпром" може розглянути можливість придбання "Комерсанта".

Чиновник Кремля відмовився коментувати угоду і міркувати про її політичні наслідки для Бадрі Патаркацишвілі, відзначивши, що це предмет домовленості між продавцем і покупцем, а не предмет для політичного торгу.

В інтерв'ю програмі "Сегодня" телеканалу НТВ, гендиректор ВД Кудрявцев підкреслив, що поки не йде мова про кадрові зміни в "Комерсанті", а отже, і про зміни редакційної політики.

"Якщо люди не будуть мінятися, це фактично неможливо, тому що редакційна політика - це втілення уявлень людей про свою професію. Тому мені не здається, що вона (редакційна політика) зміниться", - відзначив він.

За матеріалами Комерсант-Україна та РИА Новости

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування