Урізати права президента вирішив і Піскун

Четвер, 31 серпня 2006, 15:18

Член Партії регіонів, заступник голови комітету ВР із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Святослав Піскун висловлюється за обмеження права президента призначати суддів.

Піскун відзначив, що при проведенні реформи правоохоронних і судових органів необхідно зробити так, щоб суддів на перші п'ять років призначав не президент, а Верховна Рада, повідомляє Обком з посиланням на УНІАН.

Також він вважає, що президент не повинен призначати голів судів, оскільки в такий спосіб він може впливати на них через звільнення з посади. За словами депутата, необхідно це право передати такому колективному органу як ВР.

"З огляду на суть політичної реформи, що ми парламентсько-президентська країна, необхідно обмежити права президента по призначенню суддів", - сказав Піскун.

Також він зазначив, що не проти встановлення в Україні системи, згідно з якою суди самі б обирали собі голів.

Піскун покритикував чергову спробу влади здійснити в Україні реформу судової гілки влади і правоохоронних органів: "Влада вдруге наступає на ті самі граблі, що називаються "кіт у мішку".

Він переконаний, що перед тим, як проводити реформу, необхідно було провести широке громадське обговорення, а можливо, навіть референдум.

"Якщо президент або секретаріат президента зацікавлені в тому, щоб реформа дійсно відбулася не на словах, а на ділі, вони повинні були зробити якесь громадське опитування по цій реформі, винести це питання на обговорення в рамках круглого столу, запитати думку експертів", - зазначив політик.

Піскун вважає, що реформу можна "заговорити", як це вже зроблено з боротьбою з корупцією, з розкриттям резонансних злочинів. "Нам залишилося "заговорити" ще і реформу правоохоронних органів", - заявив екс-генпрокурор.

Депутат також відзначив, що сьогодні ні для кого не секрет те, що корумповані і судова система, і правоохоронна, і органи прокуратури.

"Корупція є скрізь у світі, але рівень цієї корупції може бути більше, може менше. Наша мета - зробити її якомога меншою, а для цього потрібно почути думку людей-фахівців", - додав Піскун.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування