Україні радять перестати набиватися в ЄС

Вівторок, 12 вересня 2006, 15:11

Україна очікує, що в новій базовій угоді між Україною і Європейським союзом буде дано чіткий сигнал про повноцінне членство в ЄС.

"На даний момент ми хотіли б, щоб був чіткий сигнал про те, що може бути членство в Європейському союзі", - заявив керівник прес-служби Міністерства закордонних справ Андрій Дещиця на брифінгу у вівторок.

За його словами, таким сигналом, зокрема, може стати угода про асоційований статус України в ЄС, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На даний момент чіткість цієї перспективи (вступ України в ЄС) може бути виражена асоційованим статусом", - сказав Дещиця, підкресливши, що це питання має бути попередньо погоджено з ЄС.

Разом з тим, за його словами, "у документах Європейського союзу не існує такого терміну як асоційоване членство".

Однак, за інформацією Дещиці, у документах Євросоюзу є визначення асоційованої угоди, "яка дозволяє співпрацювати з перспективою одержання повноправного членства".

У той же час політолог Європейського центру політики Аманда Акчакоча висловила думку, що Україна "не повинна випереджати час у питанні стосовно членства в ЄС, особливо тепер, коли Євросоюз переживає труднощі, пов'язані з розширенням".

"Для України є більш доцільним мати прагматичний підхід, співпрацюючи з ЄС на основі Плану дій і розглядати можливість власного членства в ЄС тільки у віддаленій перспективі, не продовжувати постійно нагадувати про нього, але вживати заходів для його наближення", - сказала вона.

Крім того, Акчакоча вважає, що першочерговою задачею нового уряду є об'єднання України: "Найважливішим для України на сьогодні є об'єднання її різних частин. Це перше, що повинен зробити новий уряд".

У той же час політолог зазначила, що "європейці хотіли б побачити, що Україна знаходиться на тому ж шляху (євроінтеграції), що був до цього, що вона готова продовжувати розвивати співробітництво в ключових сферах".

"Європейська сторона хоче почути про погляди нового уряду і програму його дій у відношенні розвитку відносин з Європейським союзом", - сказала вона, говорячи про очікування європейської сторони у відношенні майбутнього візиту прем'єр-міністра України Віктора Януковича до Брюсселю.

Експерт зазначила, що для багатьох Янукович запам'ятався "як політик часів президента Леоніда Кучми".

"Але ми не повинні робити висновки, ґрунтуючись на тому, що він робив вчора або позавчора, а подивитися, що він робить сьогодні на посаді прем'єра", - переконана Акчакоча.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News