"Наша Україна" хоче продажу землі, держсекретарів і Ющенка в коаліції

Середа, 13 вересня 2006, 10:46

"Наша Україна" пропонує коаліції взяти на себе зобов'язання збільшити прохідний бар'єр у Верховну раду до 5% і розвести в часі вибори в парламент й у місцеві ради.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на отриманий проект коаліційної угоди.

Видання відзначає, що переважна більшість поправок у документ внесена представниками "Нашої України".

"Більшість зауважень НУ є деталізацією уже наведених у тексті формулювань і в основному стосуються діяльності уряду.

Зокрема, партія наполягає на запровадженні інституту держсекретарів і позбавленні міністрів статусу держслужбовців.

Крім цього, "Наша Україна" наполягає на тому, щоб коаліція і, відповідно, коаліційний уряд взяли на себе зобов'язання про забезпечення щорічного п'ятивідсоткового росту ВВП і створенню протягом кожного року існування коаліції одного мільйона робочих місць.

Обов'язковою вимогою також є вступ України до СОТ до кінця нинішнього року.

Окремі зауваження "Нашої України" стосуються енергетичного комплексу. По-перше, потрібна "експертиза і ратифікація міжнародних угод, укладених Кабінетом міністрів з метою диверсифікованості джерел постачань енергоносіїв". По-друге, "Наша Україна" наполягає на створенні вертикально інтегрованої нафтової компанії.

Крім того, необхідним вважається проведення аудиту НАЕК "Енергоатом" за міжнародними стандартами. 60% бюджетних коштів "Наша Україна" вимагає направляти на розвиток вугільної промисловості. Також пропонується продовжити приватизацію обленерго та інших об'єктів електроенергетики.

"Невід'ємна частина угоди – регламент діяльності коаліції. Головними протиріччями в цій частині є три пункти – "Наша Україна" вважає неприйнятним індивідуальне членство народних депутатів у коаліції, а також вимагає, щоб у кожного суб'єкта коаліції було право вето на всі рішення більшості. Також фракція вимагає включити до складу вищої ради коаліції президента", - відзначає автор.

Також "Наша Україна" вимагає скасувати мораторій на продаж землі до 1 січня 2008 року. У гуманітарній сфері "Наша Україна" пропонує вже з 2007 року замінити випускні іспити школярів і вступні іспити у ВУЗи на незалежне тестування. У той же час СПУ, ПР і КПУ вимагають відмовитися від конкретної дати.

Член експертної групи з боку Партії регіонів Олена Лукаш вважає, що на даний момент "Наша Україна" продовжує спроби закласти в основу угоди таку програму діяльності уряду, що ставить під сумнів найближчу перспективу підписання документа.

Її опонент з переговорного процесу, представник "Нашої України" Ігор Жданов стверджує, що всі поправки, внесені його фракцією,  знаходяться в рамках раніше досягнутих угод. За його словами, найбільш жорсткою залишається позиція Компартії, а всі протиріччя із соціалістами і "регіоналами" будуть усунуті вже найближчим часом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування