Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нацбанк випускає 500 гривень, щоб зекономити

Середа, 13 вересня 2006, 18:26

Національний банк України з 15 вересня вводить в обіг банкноту номіналом 500 грн.

"Випускаємо в обіг (банкноту номіналом 500 грн.) з 15 вересня", - повідомив голова НБУ Володимир Стельмах на прес-конференції в середу в ході презентації банкноти.

За його словами, необхідність випуску в обіг банкнот номіналом 500 грн., зокрема, обумовлена збільшенням в останні кілька років зарплат і пенсій.

"З 2001 року доходи і заробітна плата населення виросли більш ніж у 2,3 рази, пенсії - більш ніж у 3,7 рази, внески населення в національній валюті - більш ніж у 6,5 рази", - сказав Стельмах.

Він також зазначив, що виготовлення банкнот великого номіналу дозволить зменшити витрати на виготовлення банкнот у цілому.

Стельмах сподівається, що населення буде використовувати нові банкноти замість доларів США для заощаджень. При цьому він сказав, що на даний час поза банками в обігу знаходиться 70 млрд. грн.

Крім того, вважає банкір, зручність такої банкноти відчує населення, що користується послугами банкоматів, зокрема, при погашенні кредитів, отриманих у комерційних банках.

Стельмах підкреслив, що випуск банкноти номіналом 500 грн. - "це не емісія, це заміна частини безготівкового обігу готівковим, це поповнення грошового обігу банкнотами".

"Загальний грошовий обіг у зв'язку з випуском нової банкноти збільшуватися не буде", - цитує слова Стельмаха "Інтерфакс-Україна".

Голова НБУ вважає, що в найближчі три-п'ять років не буде необхідності випускати в обіг банкноти номіналом більше, ніж 500 грн.

Він також повідомив, що в перспективі НБУ планує замінити банкноти невеликих номіналів монетами, однак не назвав, коли планується почати випуск таких монет.

Як відомо, станом на 1 серпня поточного року в наявному обігу країни знаходилося понад 1,6 млрд. банкнот і біля. 5,3 млрд. монет різного номіналу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...